Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Lemon bars


Υλικά:
α. για το μπισκότο
2 και 1/2 κούπες αλεύρι μαλακό
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κούπα βούτυρο (250 γρ) σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομμάτια
1 αυγό ολόκληρο

β. για την κρέμα
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές γλυκού ξύσμα λεμονιού
1/3 κούπας χυμό λεμόνι
1/4 κούπας αλεύρι μαλακό
1/2 κουταλιά γλυκού baking powder
Ζάχαρη άχνη για κοσκίνισμα

Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάστε τη ζύμη σαμπλέ, ανακατεύοντας το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη, το αυγό και το βούτυρο σε κομμάτια μέχρι να ενωθεί το μίγμα σε ζύμη. Μπορείτε να το κάνετε είτε με το ζυμωτήρι χεριού είτε στο μίξερ. Μόλις ενωθεί το μίγμα, μην το δουλεύετε άλλο (αν η ζύμη κολλάει, αφήστε τη στο ψυγείο 1/2 ώρα και μετά προχωρήστε).
Στρώστε ένα ταψάκι 33Χ23Χ5 με αντικολλητικό χαρτί. Πιέστε τη ζύμη και στρώστε την να καλύψει τον πάτο. Μπορείτε να το κάνετε πιο εύκολα με τη βοήθεια διάφανης μεμβράνης. Την απλώνετε πάνω στη ζύμη και την πιέζετε να απλωθεί εκει που θέλετε. Ετσι δεν κολλάει στα χέρια σας.
Ψήνετε τη ζύμη (χωρίς την μεμβράνη φυσικά ) για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Στο μίξερ κτυπήστε πολύ καλά πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να τριπλασιαστούν σε όγκο. Θέλει περίπου 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Ενω ανακατεύετε ακόμα προσθέστε το χυμό λεμονιού σε σταθερή, λεπτή ροή. Γίνεται μια άσπρη κρέμα σαν τα χτυπητά αυγά που τρώγαμε μικροί. Προσθέστε και διπλώστε απαλά το αλεύρι με το baking και το ξύσμα λεμονιού. Ρίξτε την κρέμα πάνω στην ψημένη ζύμη. Αν θέλετε, σκορπίστε στην επιφάνεια κουκουναρόσπορους (ελαφρά σωταρισμένους πρώτα).
Ψήστε για 25-30 λεπτά. Η κρέμα φουσκώνει και διπλασιάζεται. Αν βάλετε οδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού θα πρέπει να βγει στεγνή. Τα σκουρόχρωμα ταψάκια ψήνουν πιο γρήγορα από τα ανοιχτόχρωμα.
Αφήστε να κρυώσει εντελώς στο ταψάκι της. Περάστε ένα μαχαίρι γύρω γύρω.

Lemon bars, 4η εκτέλεση
Σηκώστε κάθετο το ταψάκι, κρατώντας με το χέρι σας προστατευτικά το γλυκό, δείτε ότι ξεκολλάει και πέφτει προς στο χέρι σας το γλυκό, ισορροπείστε το κάθετα, βγάλτε το ταψάκι και ακουμπήστε προσεκτικά το γλυκό σε σταθερή επιφάνεια για να το κόψετε σε κομμάτια. Αυτές οι κινήσεις γίνονται πολύ προσεκτικά γιατί το γλυκό είναι ντελικάτο αλλά όταν έχει κρυώσει εντελώς, είναι δυνατό να γίνουν χωρίς ατυχήματα.
Κοσκινίστε ζάχαρη άχνη και κόψτε σε κομμάτια μακρόστενα. Πασπαλίστε με φρέσκο ξύσμα λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου