Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΘΡΑΨΑΛΟ

Πως ξεχωρίζουμε τα καλαμάρια από τα θράψαλα;




ΚΑΛΑΜΑΡΙ
Δύο είδη που ανήκουν στην κατηγορία των δεκαπόδων κεφαλόποδων μαλακίων, ψαρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στις Ελληνικές θάλασσες και έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους. Το σώμα τους είναι μακρόστενο, μαλακό και γλοιώδες. Στο πρόσθιο μέρος που βρίσκεται το κεφάλι φέρουν δέκα πλοκάμια με βεντούζες από τα οποία τα οκτώ είναι ίσα μεταξύ τους και τα δύο μεγαλύτερα. Στο πίσω μέρος του σώματος σχηματίζονται δύο τριγωνικά πτερύγια.
ΘΡΑΨΑΛΟ
Παρά τις ομοιότητες τα είδη αυτά διαφέρουν στην ποιότητα και την τιμή. Το καλαμάρι έχει κρέας μαλακό και περισσότερο εύγευστο και είναι σημαντικά μεγαλύτερης εμπορικής αξίας από το θράψαλο.
Βασική διαφορά τους και εύκολα αναγνωρίσιμη από τον καταναλωτή είναι στα πτερύγια που φέρουν στο πίσω άκρο του σώματος. Στο καλαμάρι τα πτερύγια καλύπτουν το μεγαλύτερο μήκος του σώματος, μέχρι και τα 2/3 αυτού, ενώ στο θράψαλο καλύπτουν λιγότερο από το μισό μήκος του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου