Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Κάνε τις τηγανητές πατάτες υγιεινές !!

Έχω αδυναμία στις τηγανητές πατάτες. Τι μπορώ να κάνω ώστε να μην τις στερούμαι από τη διατροφή μου;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η πατάτα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διατροφικές πηγές αμύλου, ενώ περιέχει πολύτιμες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Η αλήθεια είναι ότι οι τηγανητές πατάτες -που συνήθως προτιμώνται έναντι των ψητών ή των βραστών- έχουν ενοχοποιηθεί ως «απαγορευμένο» τρόφιμο, αφού είναι έντονα συνδεδεμένες στο μυαλό μας με την αύξηση του σωματικού βάρους.
Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα, τρόφιμα που αδυνατίζουν ή τρόφιμα που παχαίνουν. Μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλα, αρκεί να προσέχουμε την ποσότητα και τη συχνότητα. Σκοπός λοιπόν δεν είναι να αποκλείσεις τις τηγανητές πατάτες από τη διατροφή σου, αλλά να κάνεις τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο που τηγανίζεις, έτσι ώστε να έχεις ένα πιο υγιεινό και ολιγοθερμιδικό αποτέλεσμα. Ποιες είναι αυτές;
Μείωσε τη θερμοκρασία: Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία τηγανίσματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού
απορροφάται από την πατάτα και αντίστοιχα αυξάνεται το θερμιδικό της περιεχόμενο. Καλό είναι λοιπόν να συνηθίσεις να τηγανίζεις
σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

 Βάλε (το σωστό) λάδι: Προτίμησε να τηγανίζεις με ελαιόλαδο, καθώς είναι πιο ανθεκτικό από τα σπορέλαια. Επιπλέον, φρόντισε να το ανανεώνεις σε κάθε τηγάνισμα.
 Πρόσεξε το μέγεθος: Θα πρέπει να θυμάσαι ότι οι ψιλοκομμένες πατάτες περιέχουν διπλάσιο ποσοστό λίπους σε σύγκριση με τις χοντροκομμένες. Καλό είναι λοιπόν να μην τις κόβεις πολύ λεπτές. 
 «Στράγγισέ» τες καλά: Μετά το τηγάνισμα, άφησε τις πατάτες να στραγγίσουν σε διηθητικό χαρτί, έτσι ώστε να απορροφηθεί ένα μέρος από την ποσότητα λαδιού.
Αναδημοσίευση από το περιοδικό PREVENTION
Παπαλαζάρου Αναστάσιος MSc
ΑΠΟ nutrimed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου