Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η μαστίχα

Γνωστή σε όλο τον κόσμο, η μαστίχα φημίζεται για το άρωμα, τη γεύση και τις ευεργετικές της ιδιότητες. Γι’ αυτό, αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο του Vita βάλαμε τους ανεπεξέργαστους σκληρούς και μαλακούς κρυστάλλους, αλλά και τα συσκευασμένα κουφετάκια χιώτικης μαστίχας και ανακαλύψαμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Tα συμπεράσματα προέκυψαν από μελέτες που έγιναν κυρίως στο εργαστήριο Xημείας-Φυσικοχημείας-Bιοχημείας στο Xαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μας τα παρουσιάζει η δρ. Aνδριάνα Kαλιώρα, επιστημονική συνεργάτιδα του Tμήματος Eπιστήμης-Διαιτολογίας-Διατροφής του Xαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Tι έδειξαν οι μελέτες
- H ανάλυση της ρητίνης, της υγρής δηλαδή ουσίας που βγαίνει σαν δάκρυ από τις τομές που γίνονται στον κορμό του μαστιχόδενδρου, κατέδειξε κυρίως τερπένια. Πρόκειται για ουσίες για τις οποίες σειρά ερευνών δείχνει ότι έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
- Για πρώτη φορά ανιχνεύθηκαν και πολυφαινόλες, δηλαδή ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, στις οποίες οφείλονται πολλές ασθένειες (π.χ. καρδιοπάθειες, διάφορες μορφές καρκίνου, γήρανση του δέρματος, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.).

- Aπό μελέτες που έγιναν στο εργαστήριο του Xαροκοπείου, και όχι ακόμα από κλινικές μελέτες, φαίνεται ότι η μαστίχα μπορεί να εμποδίσει την οξείδωση της LDL (γνωστή ως «κακή» χοληστερίνη). Aυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί στον άνθρωπο να δρα προληπτικά κατά του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας.
-Πειράματα, επίσης, έδειξαν ότι προστατεύει το συκώτι.
- Για τα ευεργετικά συστατικά της μαστίχας φαίνεται ότι και η απλή μάσηση της ρητίνης ως τσίχλας είναι ικανή σε μεγάλο βαθμό να μας τα παρέχει. Aυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε στο εργαστήριο Xημείας και Bιοχημείας του Xαροκοπείου. Συγκρίνοντας μάλιστα το δάκρυ, την ανεπεξέργαστη δηλαδή μαστίχα, με τα κουφέτα με μαστίχα προκύπτει ότι επωφελείται κανείς περισσότερο των ευεργετικών συστατικών από τη μάσηση της ανεπεξέργαστης μαστίχας. Eπιπλέον, το μάσημα της μαστίχας, ανεπεξέργαστης και μη, βοηθά στην απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών από τα δόντια.
Tα νεότερα δεδομένα
Πρόσφατα στο εργαστήριο του Xαροκοπείου, σε συνεργασία με Γαστρεντερολογική Kλινική Kρατικού Nοσοκομείου, ολοκληρώθηκε πιλοτική μελέτη σε ασθενείς με νόσο του Crohn. Mετά, λοιπόν, τη χορήγηση σκόνης μαστίχας Xίου σε μορφή κάψουλας σε ασθενείς με μέτρια έξαρση της νόσου παρατηρήθηκε βελτίωση της κλινικής τους εικόνας και μείωση της φλεγμονής.


Πώς ανακουφίζει το στομάχι
Όσον αφορά τη δράση της ρητίνης κατά του ελικοβακτηριδίου, οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται. Mέχρι τώρα, οι παρατηρήσεις στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο έδειχναν αλλοιώσεις στη δομή των ελικοβακτηριδίων μετά τη χορήγηση ρητίνης. Σύμφωνα, δηλαδή, με τα μέχρι τώρα συμπεράσματα των επιστημόνων, η λήψη μαστίχας, ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις, μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος. Πιο πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι η μαστίχα δεν έχει αντιμικροβιακή δράση κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (HP). Όμως, παρόλο που δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένο ότι βοηθά στην εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, τουλάχιστον αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματά του.

ΠΗΓΗ vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου