Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Γεµιστά

Η γεύση τους τα κάνει ίσως το πιο αγαπηµένο καλοκαιρινό φαγητό. Ξέρετε όµως ότι είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά, που µας προστατεύουν από τη φθορά του χρόνου;


Πιπεριά
Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταµίνες Α και C, ανεβάζει την αντοχή, µειώνει το αίσθηµα της πείνας, συµβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίµατος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα.
Ρύζι
Με φυτικές ίνες, κάλιο, µαγνήσιο, σίδηρο, βιταµίνες Β αλλά χωρίς χοληστερόλη, λίπος και νάτριο, είναι µια µοναδική τροφή που ταυτόχρονα είναι και πολύ εύπεπτη.
Ντοµάτα
Είναι εξαιρετική πηγή βιταµίνης C αλλά και λυκοπένιου, ενός αντιοξειδωτικού που, σύµφωνα µε έρευνες, έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Κρεµµύδι
Βοηθά στην επούλωση των πληγών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα,
καθώς είναι πλούσιο σε βιταµίνη C.
Ξύσµα µελιτζάνα
Είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία νασουνίνη (βρίσκεται στη φλούδα της), που προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ έρευνες δείχνουν ότι έχει και αντικαρκινικές και αντιµικροβιακές ιδιότητες.
Ξύσµα κολοκύθι
Περιέχει βιταµίνη C, µαγγάνιο, µαγνήσιο, βιταµίνες Α και Β, κάλιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, ενώ είναι και πλούσιο σε νερό. Έτσι βοηθάει στη µείωση της χοληστερόλης, µειώνει την οµοκυστεΐνη (ουσία υπεύθυνη για την εµφάνιση εµφράγµατος) και δρα κατά της αρτηριακής πίεσης.
Μαϊντανός
∆υναµώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία, µια και έχει ήπια διουρητική δράση.


Tης Εύας Καφετζή,
Κλινικής ∆ιαιτολόγου - ∆ιατροφολόγου, Β.Sc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου