Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Χριστουγεννιάτικος οδηγός τσέπης για το εορταστικό τραπέζι



Σας παραθέτουμε μερικές απλές και πρακτικές συμβουλές για να αντεπεξέλθετε χωρίς να κινδυνέψετε να βάλετε βάρος στα γιορτινά τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς:


- Αποφύγετε την κατανάλωση ορεκτικών όπως καναπεδάκια με σαλάμι και τυρί, λουκάνικο χωριάτικο, τυροπιτάκια και σπανακοπιτάκια, ποικιλίες τυριών αλλά και ντιπς με πολλά λιπαρά και κριτσίνια. Κάθε μπουκιά από τα προαναφερόμενα σας επιβαρύνει με τουλάχιστον 80 θερμίδες, οι οποίες αν αθροιστούν στα υπόλοιπα που θα φάτε, θα ανεβάσουν κατά πολύ την ενεργειακή αξία του γεύματος.
- Επιλέξετε να πιείτε μέχρι 2 ποτά για να αποφύγετε το άθροισμα εκατοντάδων θερμίδων από το αλκοόλ. Να υπενθυμίσουμε ότι ένα ποτήρι σαμπάνια έχει 110 θερμίδες, ενώ ένα μονό ουίσκι με κόκα κόλα 160 θερμίδες.
- Αν πιείτε αναψυκτικό, επιλέξτε το λάιτ, γλιτώνοντας έτσι 120 θερμίδες λόγω της απουσίας ζάχαρης.
- Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να φάτε αν πραγματικά δεν θέλετε. Πολλές φορές νιώθουμε άσχημα όταν η σπιτονοικοκυρά έχει μαγειρέψει και θέλουμε να δοκιμάσουμε τα πάντα ‘για να μην την προσβάλουμε’ τρώγοντας έτσι ακόμα και χωρίς να πεινάμε. Πείτε όχι ευγενικά και αρκεστείτε σε αυτά που πραγματικά επιθυμείτε να φάτε.
- Αποφύγετε τους τηγανιτούς μεζέδες όπως οι τυροκροκέτες και επιλέξτε να χορτάσετε βάζοντας στο πιάτο σας κοτόπουλο ή ψάρι ή μοσχάρι με ρύζι ή πατάτες και μια καλή ποσότητα σαλάτας.

- Αν το επιδόρπιο φαίνεται δελεαστικό, τότε φυσικά και θα δοκιμάσετε, απλά δεν είναι απαραίτητο να φάτε όλη την ποσότητα. 3-4 κουταλιές είναι αρκετές για να πάρετε όλη τη γεύση του χωρίς όμως να επιβαρυνθείτε και με όλες τις θερμίδες του.
- Η επόμενη μέρα μετά από ένα γιορτινό τραπέζι πρέπει να είναι πιο χαμηλοθερμιδική, με λιγότερα λιπαρά και άμυλο από τις φυσιολογικές μέρες. Για παράδειγμα, το κυρίως γεύμα αντί για κάποιο μαγειρευτό φαγητό θα μπορούσε να είναι μια σαλάτα με πρωτείνη ή ένα τόστ με τυρί, αυγό και γαλοπούλα, ενώ το βραδινό ένα ελαφρύ γεύμα όπως γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά.

Γράφει: Γιαννιτσοπούλου Kάλλια, Kλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

πηγήp:  www.iatronet.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου