Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Παγωτό γρανίτα vs κλασικό παγωτό


Όσο η θερµοκρασία ανεβαίνει, η επιθυµία για κάτι δροσιστικό αυξάνεται και το πρώτο πράγµα που µας έρχεται στο µυαλό είναι το παγωτό. Τι είναι καλύτερο να προτιµήσουµε όµως;


Ξυλάκι Γρανίτα φράουλα
Ενέργεια: 98kcal
Υδατάνθρακες: 24gr
Τα µοναδικά υλικά της γρανίτας είναι νερό, φρούτα και ζάχαρη, ενώ δεν περιέχει καθόλου γάλα ή κρέµα γάλακτος. Έτσι δεν περιέχει καθόλου λιπαρά.
Οι φράουλες που χρησιµοποιούνται για την παρασκευή της είναι πλούσιες σε βιταµίνη C, που ενισχύει την άµυνα του οργανισµού.
Συµβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισµού λόγω του υψηλού περιεχοµένου της σε νερό.
Βασικό συστατικό της γρανίτας αποτελεί η ζάχαρη, της οποίας η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί µε καρδιαγγειακά, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες.


Ξυλάκι βανίλια µε επικάλυψη µαύρης σοκολάτας
Ενέργεια: 227kcal
Υδατάνθρακες: 29gr
Πρωτεΐνες: 6gr
Συνολικά λιπαρά: 10gr
Κορεσµένα λιπαρά: 4gr
Χοληστερόλη: 230mg
Ασβέστιο: 117mg
Φώσφορο: 174 mg
Είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτές βιταµίνες (Α, D, Ε), οι οποίες µεταξύ άλλων έχουν αντιοξειδωτική δράση και ενισχύουν την όραση, καθώς και σε καζεΐνη (πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας), που είναι υπεύθυνη για την ανάπλαση των κυττάρων και τη µυϊκή ενδυνάµωση.
Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταµίνες Β, ασβέστιο και φώσφορο, συµβάλλει στη λειτουργία του µεταβολισµού και στην ενίσχυση της µνήµης και δηµιουργεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοπόρωση.
Η επικάλυψη µαύρης σοκολάτας εφοδιάζει τον οργανισµό µε µαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και ουσίες που προκαλούν ευφορία και έχουν αντικαταθλιπτική δράση.
Τόσο το γάλα όσο και η επικάλυψη σοκολάτας αυξάνουν την περιεκτικότητά του σε κορεσµένο λίπος και χοληστερόλη, που έχουν συσχετιστεί µε αυξηµένο κίνδυνο δυσλιπιδαιµιών και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Της Γεωργίας Καπώλη,
Κλινικής ∆ιαιτολόγου - ∆ιατροφολόγου, Μ.Sc

ΠΗΓΗ  http://www.myworld.gr/site/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου