Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Ως και 3.500 θερμίδες σε ένα γεύμα μπάρμπεκιου




Πόσοι από εμάς άραγε δεν έχουμε επιδοθεί σε πλουσιοπάροχα μπάρμπεκιου πάρτι στην εξοχή ή στην παραλία με συγγενείς και φίλους, απολαμβάνοντας κάθε είδους λιχουδιά που βγαίνει καυτή από τα κάρβουνα; Αλλά ο πειρασμός τού να γεμίζουμε τα πιάτα μας με μια πανδαισία ορεκτικών, κρεατικών και συνοδευτικών είναι μια απόλαυση που πρέπει να περιορίσουμε, προειδοποιούν ειδικοί. Σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων, το μπάρμπεκιου είναι συνυπεύθυνο για τα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας αφού η θερμιδική αξία ενός μόνο πιάτου είναι εξαιρετικά υψηλή.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία Βoots και το Πρόγραμμα Απώλειας Βάρους του αυστραλού φαρμακοποιού και επιχειρηματία Τόνι Φέργκιουσον (Τony Ferguson Weightloss Ρrogramme), έδειξε ότι οι Βρετανοί σε ένα μόνο γεύμα μπάρμπεκιου καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, με τους άνδρες συχνά να ξεπερνούν τις 3.500 θερμίδες και τις γυναίκες τις 2.500. Μια συνήθης μερίδα μπάρμπεκιου, σύμφωνα με την έρευνα, περιλαμβάνει δύο λουκάνικα, ενάμισι μπέργκερ, δύο μπουτάκια κοτόπουλου, ενάμισι καλαμάκι με κρέας, ψάρι, ψητή πατάτα, πράσινη σαλάτα, σαλάτα ζυμαρικών, επιδόρπιο και, για το υγιεινό της υπόθεσης, μερικά φρούτα που θα βοηθήσουν το κρέας «να πάει κάτω».

Ολα αυτά ισοδυναμούν με περίπου 3.000 θερμίδες, δηλαδή 500 θερμίδες παραπάνω από τη συνι στώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους άνδρες και 1.000 για τις γυναίκες. «Οταν κάνεις μπάρμπεκιου, πάντα βάζεις στο πιάτο λουκάνικα, μπέργκερ, μπριζόλες, σαλάτα ζυμαρικών, σαλάτα κους-κους, πατατοσαλάτα και παντός είδους συνοδευτικά. Και όταν έχεις όλες αυτές τις επιλογές είναι σαν να αισθάνεσαι υποχρεωμένος να τα δοκιμάσεις όλα, ειδικά αν είσαι καλεσμένος» είπε η Γκάιλα Φέργκιουσον , συνιδρύτρια του Προγράμματος Απώλειας Βάρους. Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστούν το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και το αλάτι που περιλαμβάνεται σε αυτά τα γεύματα, τότε ο κίνδυνος για την υγεία πολλαπλασιάζεται.



Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι, καιρού επιτρέποντος, η μέση οικογένεια κάνει περίπου εννέα μπάρμπεκιου κάθε καλοκαίρι. Σε αυτά, προτείνουν οι ειδικοί, οι οικογένειες πρέπει να περιοριστούν σε μία ή δύο επιλογές κρεατικών και σαλάτας, αφαιρώντας μάλιστα από το κρέας το περιττό λίπος. «Βάλτε λίγο στήθος κοτόπουλου σε αλουμινόχαρτο με χυμό λεμονιού και ωραία μπαχαρικά και μυρωδικά να ψήνεται πάνω από το μπάρμπεκιου ώστε να κρατήσει τα υγρά του και μετά αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και αφήστε το για λίγα λεπτά για να πάρει την καπνιστή γεύση. Το ψάρι είναι επίσης πολύ καλή επιλογή. Ο πικάντικος τόνος ψήνεται πολύ γρήγορα στο μπάρμπεκιου και είναι πλούσιος σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6. Ακόμη και η μπριζόλα είναι καλή αν αφαιρεθεί από αυτή το λίπος» συμβουλεύει η κυρία Φέργκιουσον.
Πηγή : www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου