Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010

ΠΕΡΙ ΠΩΜΑΤΩΝ


Η επιλογή πωμάτων θεωρείται μία απλή διαδικασία βασισμένη στην
όψη και στη τιμή. Και όμως για να διαλέξετε τα πώματα φελλού
υπάρχουν πολλά κριτήρια που αν δεν γνωρίζετε ίσως κάνετε ζημία
στο κρασί και την φήμη του.
Όλα τα πώματα είναι ίδια ;
Φυσικά όχι! Τα πώματα φελλού χωρίζονται αρχικά σε δύο κατηγορίες: Τα φυσικά και τα τεχνητά. Αυτά δε μεταξύ τους σε περισσότερες άλλες. Εκτός όμως από τα αισθητικά κριτήρια, τα πώματα φελλού πρέπει να επιλέγονται κυρίως με βάση την ικανότητα τους να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του κρασιού και της φιάλης.
Η απόφαση δεν είναι εύκολη. Γι' αυτό πρέπει να ληφθούν υπ' όψη ορισμένα δεδομένα. Πριν λοιπόν από οτιδήποτε άλλο, είναι αναγκαίο να καθορισθεί ο τύπος του κρασιού που θα εμφιαλωθεί και ο τύπος της φιάλης, η οποία πρέπει να αντιστοιχεί στις προδιαγραφές ΝΡΗ 35033.


ΔΕΔΟΜΕΝΑ
. κρασί προς παλαίωση,
. κρασί ταχείας κατανάλωσης,
. κρασί που θα αποθεματοποιηθεί όρθιο,
. κρασί θερμής εμφιάλωσης,
. κρασί που θα ταξιδέψει. .



ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΕΛΛΟΥ
Εφόσον τα στοιχεία αυτά καθορισθούν από τον οινολόγο και τον τεχνικό, θα μπορέσουμε να περάσουμε στο στάδιο της επιλογής του φελλού, που είναι:
. Φυσικός φελλός,
. κολματέ,
. αγγλομερέ,
. πλύσιμο (χλώριο, υπεροξείδιο, στεγνό),
. μήκος,
. διάμετρος,
. επεξεργασία,
. συσκευασία,
. τιμή.
Μέσα στις τρεις πρώτες κατηγορίες υπάρχουν πάντοτε εναλλακτικές λύσεις για ένα φθηνότερο πώμα, δίχως όμως αυτό να χάνει στη ποιότητα και να είναι προβληματικό, για το κρασί ή και για την εμφιάλωση.
Το κρασί είναι ένα ευαίσθητο προϊόν που μέσα στο μπουκάλι «ζει» και εξελίσσεται.
Του αξίζει λοιπόν η φροντίδα, η αγάπη και μερικές γνώσεις για μια ιδανική συντήρηση και ομαλή ποιοτική του εξέλιξη, για μεγαλύτερη γευστική απόλαυση. Παρακάτω θα βρείτε 10 πολύ χρήσιμες συμβουλές για το εμφιαλωμένο κρασί:


1.Διατηρείτε τα μπουκάλια μακριά από πολύ φως, ιδίως του ήλιου.
2. Κρατάτε τα μπουκάλια μακριά από θερμαντικά σώματα (Κουζίνες, Καλοριφέρ, κλπ).
3.Φυλάγετε τα μπουκάλια πάντα πλαγιαστά - να βρέχεται ο φελλός και να μην πάρουν αέρα.
4.Μην αφήνετε τα μπουκάλια να επηρεάζονται από κραδασμούς.
5.Μην ανοίγετε ποτέ αμέσως τα μπου κάλια που έχουν «κουραστεί» από τυχόν μετακινήσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχουν «ξεκουραστεί» τουλάχιστον 3 μέρες πριν τη μετακίνηση ή το άνοιγμα τους.
6.Σερ6ίρετε το κρασί σε λεπτά διάφανα, ποτήρια που δεν μειώνουν τη διαύγεια, τη λάμψη του και δεν αλλοιώνουν τη θερμοκρασία του.
7.Σερβίρετε το κρασί στην κατάλληλη θερμοκρασία:
τα Λευκά παγωμένα, τα Ροζέ δροσερά ή παγωμένα ,τα Κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου (15-18°C).

8.Τα παλιά κρασιά που έχουν δημιουργήσει ίζημα θέλουν μετάγγιση σε καράφα με σκοπό να διαχωριστεί το κρασί και να μείνει το ίζημα στο μπουκάλι.
9.Μην ξεχνάτε ότι όλα τα κρασιά δεν γερνάνε το ίδιο. Τα Λευκά και τα Ροζέ γερνάνε γρηγορότερα από τα Κόκκινα, γι' αυτό και η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται γρηγορότερα.
10.Δώστε σ' αυτό το μοναδικό προϊόν της γης, όση αγάπη δίνουν αυτοί που το φτιάχνουν.


ΠΗΓΗ http://oinoagapi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου