Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Έξυπνες συμβουλές... για να τρως λιγότερο και να απολαμβάνεις περισσότερο!









Όπως το αίσθημα της πείνας, έτσι και η αντίληψη ότι έχεις πλέον χορτάσει χρειάζεται χρόνο για να "φτάσει" στον εγκέφαλο. "Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος για να ανασχέσει το αίσθημα της πείνας. Συνήθως, σταματάμε το φαγητό όταν το στομάχι μας δεν χωράει άλλη τροφή" παρατηρεί ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας.


Όσο λοιπόν και να πεινάς καλό θα ήταν να δώσεις στον οργανισμό σου τον απαραίτητο χρόνο να συνειδητοποιήσει πως έφαγε. "Για να καταλάβει ο εγκέφαλος ότι έχει χορτάσει το σώμα, πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά, ώστε να ανέβει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα (προκαλείται από τη διάσπαση των τροφών)".


Ο, ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΠΟΣ


Εκεί λοιπόν είναι που ξεκινά το πρόβλημα. Αν δεν σταματήσεις να τρως, τότε η παραπάνω τροφή θα μετατραπεί αμέσως σε λίπος.
"Αν σε αυτά τα 20 λεπτά έχουμε καταφέρει να αδειάσουμε ό,τι υπάρχει στο τραπέζι, τότε σίγουρα θα έχουμε καταναλώσει πολύ περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε. Πρέπει να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περίσσειας ποσότητας που καταναλώνουμε, ο οργανισμός μας το αποθηκεύει σε λίπος".


Πώς όμως θα καταφέρεις να φας όσο ακριβώς χρειάζεσαι; Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας τονίζει πως "είναι πολύ σημαντικό να τρώμε αργά και ήρεμα, μασώντας καλά την τροφή μας, ώστε να εξασφαλίζουμε το βέλτιστο θρεπτικό αποτέλεσμα".


ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ





Οι διαιτολόγοι διατροφολόγοι Γεωργία Φλουράκη και Ευάγγελος Ζουμπανέας σου δίνουν απλές και έξυπνες συμβουλές για να φας όσο πρέπει και να αποφύγεις τα περιττά κιλά!


• Να τρώτε με ηρεμία, τουλάχιστον το κυρίως γεύμα.


• Να τρώτε πρώτα τη σαλάτα σας και μετά το κυρίως γεύμα.


• Να μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση και, γενικότερα, να μην αποσπάστε από άλλες δραστηριότητες.


• Να αφήνετε συχνά το πιρούνι ανάμεσα στις μπουκιές.


• Να μην τρώτε σε μεγάλα πιάτα, γιατί σας προδιαθέτουν να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεστε.


• Να μασάτε καλά το φαγητό σας, σε μικρές ποσότητες.


***Είναι πολύ σημαντικό να μασάς καλά την τροφή σου, αφού με τον τρόπο αυτό βοηθάς τη χώνεψη.
"Το στόμα εκκρίνει, μέσω των σιελογόνων αδένων, το σάλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί το τελευταίο συνδράμει στη χώνεψη ως εξής:
-Βοηθάει στην εύκολη κατάποση της τροφής.
-Περιέχει ειδικές ουσίες (διάφορα ένζυμα, όπως η αμυλάση, η οποία συμβάλλει στη διάσπαση των τροφών που περιέχουν άμυλο) που προετοιμάζουν και διευκολύνουν τη διάσπαση κάθε μπουκιάς από τα υγρά του στομάχου, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά της.


Αντίθετα, αν δεν μασάς καλά δυσχεραίνεις τη χώνεψη, αισθάνεσαι έντονο φούσκωμα στο στομάχι, ενώ ο οργανισμός δυσκολεύεται να διασπάσει τις τροφές, με αποτέλεσμα να χάνονται βιταμίνες και μέταλλα από τον οργανισμό μας. Τέλος, τρώγοντας γρήγορα και χωρίς να μασάς καλά το φαγητό σου δεν χορταίνεις.


ΔΥΟ ΕXTRA TIPS


Εκτός από τον τρόπο που τρως, πολύ σημαντικός είναι σύμφωνα με τους διαιτολόγους και ο χώρος που τρώς.
Μήπως έχεις κι εσύ την κακή συνήθεια να τρως μπροστά στην τηλεόραση; Σύμφωνα με τον διαιτολόγο-διατροφολόγο Ευάγγελο Ζουμπανέα "Όταν η προσοχή μας είναι στραμμένη σε αυτό που παρακολουθούμε, χάνουμε το γευστικό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν απολαμβάνουμε την τροφή που τρώμε, με άμεση συνέπεια να ξαναπεινάμε πολύ σύντομα. Όταν τρώμε και δεν είμαστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό μας, κινδυνεύουμε να τρώμε απορροφημένοι και να μην σταματάμε έως ότου τελειώσει το πρόγραμμα που παρακολουθούμε. Και όσο παρακολουθούμε το αγαπημένο μας πρόγραμμα, τόσες περισσότερες θερμίδες παίρνουμε".


Από την άλλη, αντί να παρακολουθείς τηλεόραση, μπορείς να στρώσεις το πιο όμορφο τραπέζι και να απολαύσεις το φαγητό σου. Το όμορφο περιβάλλον την ώρα του γεύματος είναι πολύ σημαντικό για να αποκτήσεις σωστές διατροφικές συνήθειες. "Επειδή το φαγητό δεν μας προσφέρει μόνο γευστικές, αλλά και αισθητικές απολαύσεις, το να φάμε, για παράδειγμα, σε μιαν ακατάστατη κουζίνα, γεμάτη άπλυτα πιάτα, δεν θα μας ικανοποιήσει απόλυτα, όσο νόστιμο κι αν είναι το φαγητό. Κι αυτή η αίσθηση του «ανικανοποίητου» μπορεί να μας οδηγήσει σύντομα στο να ανοίξουμε ξανά το ψυγείο!


πηγή www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου