Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Σταφύλια και Σύκα: ο μύθος των θερμίδων
Αυτή την εποχή καταναλώνω πολλά σύκα και σταφύλια. Έχω ακούσει όμως ότι είναι πολύ παχυντικά. Ισχύει;



Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, συνεπώς δεν υπάρχουν τροφές που μας αδυνατίζουν ή μας παχαίνουν. Η λανθασμένη διατροφική συμπεριφορά είναι εκείνη που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα... νούμερα στη ζυγαριά μας.
Τα σταφύλια και τα σύκα έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί ότι παχαίνουν επειδή υπάρχει η αντίληψη ότι περιέχουν περισσότερα σάκχαρα, άρα αποδίδουν παραπάνω θερμίδες. Η πραγματικότητα όμως έρχεται να διαψεύσει τα παραπάνω. Οι 15 ρώγες σταφύλι και τα 2 σύκα (που αντιστοιχούν στην ποσότητα ενός μέτριου φρούτου) περιέχουν 12 και 16 γρ. σακχάρων αντίστοιχα, ενώ ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει περίπου 15 γρ. και ένα μέτριο αχλάδι 17 γρ. Παράλληλα, θερμιδικά, οι 15 μικρές ρώγες σταφυλιού προσφέρουν περίπου 50 θερμίδες, ενώ τα 2 μέτρια σύκα 74. Εάν πάλι επιλέξεις την αποξηραμένη εκδοχή των σύκων, τα 2 μέτρια θα σε εφοδιάσουν με περίπου 42 θερμίδες. 

Πιθανόν λοιπόν ο λόγος για τον οποίο έχουμε ρίξει αυτά τα δύο φρούτα στην «πυρά» είναι επειδή τα υπερκαταναλώνουμε λόγω της ωραίας γεύσης τους και της δροσιάς που μας προσφέρουν τις ζεστές μέρες, με αποτέλεσμα αυτό να έχει κάποια επίδραση στο βάρος μας. Συνεπώς, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Εν κατακλείδι, μπορείς να καταναλώνεις άφοβα σταφύλια και σύκα, δίνοντας πάντα βάση στην ποσότητα. Είναι άλλωστε δύο από τα πιο αγαπημένα φρούτα της εποχής και αποτελούν ιδανική ευκαιρία για να καλύψεις κάποιες από τις τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, εκ των οποίων η μία μπορεί να είναι ένα ποτήρι 100% φυσικός χυμός.


Παπαλαζάρου Αναστάσιος MSc


ΑΠΟ www.nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου