Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Νέα έρευνα για την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν οι υπέρβαροι

Δεν τρώνε περισσότερο, αλλά πιο συχνά
Τα υπέρβαρα άτομα μπορεί να ενθουσιάζονται εύκολα στη θέα ενός λαχταριστού πιάτου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τρώνε περισσότερη ποσότητα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.
Η απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μπρίστολ Ντανιελ Φέρριντέι και ο επιβλέπων καθηγητής της, Δρ Τζέφρι Μπρουνστορμ, θέλησαν να δουν αν τα υπέρβαρα και τα αδύνατα άτομα αντιδρούν διαφορετικά στην τροφή και αν συμβαίνει αυτό, πως το μυαλό μεταφράζει τα διαφορετικά επίπεδα επιθυμίας για φαγητό.
Σε μια ομάδα 52 ατόμων με κανονικό βάρος και 52 υπέρβαρα άτομα και τα εξέθεσαν στην θέα και μυρωδιά μιας πίτσας και μέτρησαν πόσο σάλιο εκκρίθηκε στην στοματική κοιλότητα, καθώς και τις ψυχολογικές αντιδράσεις τους.
Ενώ οι αδύνατες γυναίκες δεν είχαν περισσότερη έκκριση σάλιου στην θέα και μυρωδιά
της πίτσας, οι υπέρβαρες είχαν ένα τρίτο περισσότερο σάλιο μόλις είδαν την πίτσα. Επίσης εκδήλωσαν μεγαλύτερη επιθυμία να φάνε, όπως μετρήθηκε με ειδική κλίμακα.
Ωστόσο, οι υπέρβαρες γυναίκες δεν έφαγαν περισσότερη πίτσα, ακόμη και αφού οι επιστήμονες τις ενημέρωσαν ότι μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι δεν τρώνε περισσότερο, αλλά λόγω της αυξημένης ευαισθησίας τους στην τροφή, μπορεί να κάνουν περισσότερα γεύματα.
Αυτή λοιπόν η επιθυμία για φαγητό ενθαρρύνει την κατανάλωση σνακ και άλλων κακών διατροφικών συνηθειών που σχετίζονται με αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση, περιττά κιλά και γενικά αύξηση του βάρους.
Η μελέτη πάντως δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα γιατί τα υπέρβαρα άτομα διεγείρονται περισσότερο από το φαγητό. Δεν είναι ξεκάθαρο αν έχουν γεννηθεί με αυτή την προδιάθεση ή να οι διατροφικές συνήθειες μαθαίνονται και εκδηλώνονται με την πάροδο του χρόνου όταν προκύπτει η κατάλληλη ευκαιρία.
ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου