Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Σοκολάτα δίχως ζάχαρη..






Είμαι λάτρις της σοκολάτας, αλλά δεν θέλω να επιβαρύνομαι με θερμίδες. Η σοκολάτα χωρίς ζάχαρη είναι καλή επιλογή;Ποια είναι τα οφέλη της;
Μας δίνει ενέργεια, είναι τονωτική και περιέχει πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο και μαγνήσιο. Επιπλέον, λόγω του κακάου που περιέχει, είναι πλούσια σε πολύτιμα αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, ενώ στη σύστασή της περιέχει και ορισμένες ουσίες που επιδρούν θετικά στη διάθεσή μας.
Προκαλεί παχυσαρκία;
Δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να σχετίζουν απευθείας την κατανάλωση σοκολάτας με την εμφάνιση παχυσαρκίας. Ωστόσο, επειδή όπως είπαμε είναι αρκετά θερμιδογόνα (η μαύρη σοκολάτα με 70-80% περιεκτικότητα σε κακάο δίνει περίπου 600 θερμίδες ανά 100 γρ.) θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ποσότητες που καταναλώνουμε.
Η σοκολάτα χωρίς ζάχαρη είναι καλή επιλογή;
Ναι. Οι σοκολάτες, οι οποίες αντί για ζάχαρη περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, έχουν λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με την κλασική επιλογή, ωστόσο είναι εξίσου ικανές να προσφέρουν την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης σε όποιον την καταναλώνει. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι σοκολάτες με τεχνητές γλυκαντικές ύλες περιέχουν λιγότερα σάκχαρα, συνεπώς μπορούν να καταναλωθούν πιο άνετα από άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως είναι οι διαβητικοί. Ωστόσο, επειδή αποτελούνται κι αυτές από υδατάνθρακες και αποδίδουν θερμίδες θα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση.
Αναδημοσίευση από το PREVENTION
Παπαλαζάρου Αναστάσιος MSc
ΑΠΟ nutrimed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου