Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

H EFSA προτείνει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά


Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) πρότεινε τα 250mg/ ημέρα ως συνιστώμενη πρόσληψη για αναγραφή στις ετικέτες τροφίμων.
Η γνωμάτευση αυτή προέκυψε από το Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies της EFSA ως απάντηση σε ανάλογο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η τιμή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ετικέτες διαθρεπτικής επισήμανσης με σκοπό να διευκολύνει τη σύγκριση διαφόρων τροφίμων σε επίπεδο περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα λιπαρά και για να βοηθήσει στην εκτίμηση του κατά πόσο ένα τρόφιμο αποτελεί καλή πηγή αυτής της ομάδας λιπαρών. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στον καλύτερο προσδιορισμό και στον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των ισχυρισμών υγείας», υποστηρίζει η EFSA.

EPA/ DHA
Για το εικοσαπεντανοϊκό (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), η επιτροπή πρότεινε την πρόσληψη 200mg την ημέρα. Ωστόσο, το πάνελ της EFSA’s συμπέρανε ότι αυτή η σύσταση είναι χαμηλότερη από την ποσότητα που αναδεικνύεται από τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες ως ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, γι’ αυτό και πρότεινε την τιμή των 250mg/ημέρα, η οποία λέγεται ότι «έρχεται σε συμφωνία με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα πάνω στη σχέση μεταξύ της πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων και της καρδιαγγειακής υγείας».


Ωστόσο, η ποσότητα αυτή διαφέρει από τη συνολική συνιστώμενη πρόσληψη που έχει δημοσιευθεί σε πρόσφατο προσχέδιο κανονισμό σχετικά με τον καθορισμό των ισχυρισμών υγείας για τα ω-3, η οποία ανερχόταν στα 200mg/ ημέρα. Η πρόσφατη λοιπόν γνωμάτευση της EFSA για τα 250mg, είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναθεώρηση του κανονισμού, έτσι ώστε να αποφευχθεί η ύπαρξη δύο τιμών για τους ισχυρισμούς υγείας.
ALA 
Η Επιτροπή είχε προτείνει ως συνιστώμενη πρόσληψη για το α-λινολενικό οξύ (ALA/ ω-3 φυτικής προέλευσης) τα 2 γραμμάρια/ ημέρα, ποσότητα με τον οποία συμφώνησε και η EFSA. «Η συνιστώμενη πρόσληψη για το ALA με βάση τις ανάγκες του ανθρώπου για καλή καρδιαγγειακή υγεία και σωστή νευρολογική λειτουργία  αντιστοιχεί  σε 2 - 3 g ALA/ημέρα για ενεργειακή πρόσληψη 1800-2700 kcal/ημέρα», τόνισε η EFSA.

ω-6Τα ω-6 λιπαρά οξέα της διατροφής μας αποτελούνται κατά κύριο λόγω από λινολεϊκό (LA) οξύ και σε μικρότερο βαθμό από αραχιδονικό (ARA).
Η Επιτροπή είχε προτείνει ως συνιστώμενη πρόσληψη τα 6γραμμάρια, ωστόσο το πάνελ της EFSA επεσήμανε ότι αυτή η ποσότητα είναι χαμηλότερη από τη μέση πρόσληψη που παρατηρείται στην Ευρώπη, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 7 και 19 γραμμαρίων/ ημέρα, αλλά και χαμηλότερη από τις συστάσεις ορισμένων διεθνών και εθνικών αρμόδιων φορέων (8-12 g/ ημέρα). Ως αποτέλεσμα, το πάνελ πρότεινε τη νέα τιμή των 10g LA/ ημέρα.

Καλλιανιώτη Κωσταλένια MSc
ΑΠΟ nutrimed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου