Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ





Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύνατο, τότε γινόμαστε ευάλωτοι σε κρυολογήματα, γρίπη και άλλες πιο σοβαρές καταστάσεις. Κάποια από τα συστατικά της διατροφής μας έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας, προσφέροντας προστασία από ασθένειες, λοιμώξεις και αλλεργίες. Ας δούμε λοιπόν με ποιόν τρόπο μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Τα ω-3 λιπαρά ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ω-3 λιπαρά βρίσκουμε στα ψάρια και συγκεκριμένα στα «λιπαρά» ψάρια και θαλασσινά όπως: σολομός, τσιπούρα, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγκα, μπαρμπούνι, ξιφίας, πέστροφα, σαφρίδια, σαρδέλες, τόνος, καλαμάρι, γαρίδες. Συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Μικρές ποσότητες βρίσκονται επίσης στα αμύγδαλα και στα καρύδια.
Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την αύξηση της άμυνας του οργανισμού μας. Τη βρίσκουμε κυρίως στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια), και σε λαχανικά όπως: πράσινες πιπεριές, τομάτες, πράσινα λαχανικά (μπρόκολο). Οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C ενός ενήλικα είναι περίπου 75mg, ωστόσο οι ανάγκες αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, και αυξάνονται σε περιπτώσεις ασθένειας και τραυματισμών, στα ηλικιωμένα άτομα, σε άτομα με αυξημένο στρες, σε καπνιστές και σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά. Λαμβάνοντας 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, είμαστε σίγουροι ότι έχουμε καλύψει τις ανάγκες μας σε βιταμίνη C.

O ψευδάργυρος μας βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των μολύνσεων, καθώς και στην επούλωση των τραυμάτων. Τον βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως: κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, καρύδια, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού και σε μεγαλύτερες ποσότητες στα στρείδια και στα μύδια. Συνίσταται οι γυναίκες (εκτός των εγκύων) να λαμβάνουν 7mg και οι άντρες 9mg ψευδαργύρου την ημέρα. Επειδή ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε ένα μεγάλο εύρος τροφίμων, μια δίαιτα με ποικιλία τροφίμων πιθανότατα καλύπτει τις καθημερινές μας ανάγκες.


Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που προστίθενται σε ορισμένα τρόφιμα και έχουν την ικανότητα να ασκούν ευεργετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου καθώς προάγουν την άμυνα του οργανισμού έναντι σε λοιμώξεις του εντερικού σωλήνα. Προϋπόθεση για την ευεργετική τους δράση είναι η κατανάλωση συγκεκριμένων ποσοτήτων. Βρίσκονται κυρίως σε εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Συνδυάζοντας σωστή διατροφή, φυσική δραστηριότητα και επαρκή ύπνο, ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθιστώντας τον οργανισμό μας πιο δυνατό.


Γράφει η ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΒΙΒΗ (Κλινικός Διατροφολόγος – Διαιτολόγος MSc)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου