Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

Buttermilk brownies με λεμόνι και τσίλι


Υλικά:
2 κούπες αλεύρι μαλακό
1 και 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κούπα βούτυρο (250γρ)
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
3 κουταλιές σούπας κακάο διαλυμένο σε 1/2 κούπα νερό
2 αυγά
1/2 κούπα buttermilk
βανίλια, 2 κουταλιές γλυκού ξύσμα λεμονιού (ή πορτοκαλιού), 1/2 κουταλάκι γλυκού τσίλι (πιπέρι καγιέν)

Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα ταψάκι 33Χ23Χ5 εκ.
Ανακατέψτε σε μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι.
Με κατσαρολάκι λυώστε το βούτυρο με τη σοκολάτα και μετά προσθέστε το κακάο διαλυμένο στο νερό.
Ρίξτε το μίγμα της σοκολάτας στο μίγμα του αλευριού, ανακατέψτε καλά (στο χέρι ή στο μίξερ), προσθέστε τα αυγά, το buttermilk και τα αρωματικά που θέλετε (βανίλια, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού κλπ). Κτυπήστε για 1-2 λεπτά να γίνει ομοιογενής ρευστή ζύμη. Αδειάστε στο βουτυρωμένο, αλευρωμένο ταψάκι.
Ψήνετε για μισή ώρα στους 180 βαθμούς κάνοντας το τεστ της οδοντογλυφίδας για να ελέγξετε το ψήσιμο.
Αν φτιάξετε την επικάλυψη, απλώστε την όσο είναι ζεστή πάνω στο ζεστό κέικ. Στρώστε την ομοιόμορφα. Αφήστε να κρυώσει. Κόψτε σε κομμάτια.
Επικάλυψη:
Σε κατσαρολάκι βάλτε 1/4 κούπας βούτυρο, 3 κουταλιές σούπας κακάο άγλυκο, 3 κουταλιές σούπας buttermilk. Φέρτε το μίγμα σε βρασμό. Βγάλτε από τη φωτιά, προσθέστε 2 κούπες ζάχαρη άχνη, βανίλια και ανακατέψτε να γίνει λείο. Αν θέλετε σκορπίζετε από πάνω 3/4 κούπας χοντροκομμένα καρύδια ή φυστίκια Αιγίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου