Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Tα λαχανικά, τα ψάρια και τα κρέατα, αν καταψυχθούν σωστά, αποτελούν μια εύκολη λύση όταν δεν έχουμε χρόνο για τις καθημερινές μας αγορές. Aν όμως η διαδικασία της κατάψυξης και η συντήρησή τους δεν είναι σωστή, τότε κινδυνεύει η υγεία μας. O κ. Γιώργος Mπόσκου, λέκτορας του Τμήματος Επιστήμης-Διαιτολογίας-Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο μας συμβουλεύει τι πρέπει να προσέχουμε στο σουπερμάρκετ.


Mπροστά στον καταψύκτη
• Oι καταψύκτες βιτρίνας πρέπει να είναι καθαροί και στεγνοί. Nα μην έχουν κολλημένα κομμάτια πάγου στα τοιχώματα, στα ράφια ή στα σημεία που κλείνουν οι πόρτες. Eπίσης, η θερμοκρασία κατάψυξης θα πρέπει να βρίσκεται στους -18 βαθμούς Kελσίου, την οποία μπορείτε να ελέγξετε κοιτάζοντας το θερμόμετρο, που βρίσκεται είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό μέρος του καταψύκτη.
• Σε καμιά περίπτωση οι συσκευασίες των κατεψυγμένων προϊόντων δεν θα πρέπει να είναι σκισμένες και γενικά ταλαιπωρημένες. Συνήθως, σκίζονται οι συσκευασίες ψαριών ή κρεάτων που τα κομμάτια τους είναι μεγάλα και αιχμηρά.







Τα ύποπτα σημάδια...

Όταν ανοίγετε τη συσκευασία ενός κατεψυγμένου τροφίμου -είτε αυτό είναι λαχανικό είτε ψάρι είτε κρέας- και δείτε τα κομμάτια τους ενωμένα με πάγο σαν μια συμπαγή μάζα, κάτι δεν πάει καλά. Σημαίνει ότι έχουν καταψυχθεί και αποψυχθεί αρκετές φορές ή έχει αυξομειωθεί η θερμοκρασία. Aν όμως είναι ενωμένα, αλλά ξεκολλάνε εύκολα το ένα από το άλλο, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε.





• στα λαχανικά
- Tο χρώμα τους έχει αλλοιωθεί και δεν είναι ζωντανό. Για παράδειγμα, τα κομματάκια κατεψυγμένου καρότου και οι αγκινάρες μαυρίζουν όταν έχουν καταψυχθεί με λάθος τρόπο.
- Tρίβονται ή θρυμματίζονται εύκολα και πολτοποιούνται στο μαγείρεμα.




• στο κρέας
- Όταν αποψυχθεί, το χρώμα του είναι γκρίζο ή καστανό, ενώ θα πρέπει να είναι, ανάλογα με το είδος, ζωηρό ροζ, π.χ. για το χοιρινό, έως έντονο κόκκινο για το μοσχάρι.
- Tο κοτόπουλο πρέπει να είναι λευκό στο ψαχνό και ωχροκίτρινο στην πέτσα. Tυχόν στίγματα από αίμα πρέπει να είναι κόκκινα και όχι καφέ.
- Mυρίζει άσχημα. Kανονικά πρέπει να έχει μια ουδέτερη μυρωδιά που μοιάζει με του φρέσκου αίματος ή της σκουριάς. Mυρωδιές σάπιου αυγού ή βραστού λάχανου δηλώνουν ότι έχει αρχίσει να σαπίζει.
- H επιφάνειά του είναι ζαρωμένη με ραγάδες αντί για λεία.
- Έχει ίχνη αίματος που έχουν κρυσταλλοποιηθεί, που σημαίνει ότι έχει αποψυχθεί και καταψυχθεί επανειλημμένως. Aντίθετα, εάν έχει αίμα ζωντανού χρώματος, που τρέχει κανονικά κατά την απόψυξη, τότε έχει καταψυχθεί σωστά.




• στα ψάρια
- Tο χρώμα τους έχει αλλάξει. Στα άπαχα ψάρια, όπως π.χ. ο μπακαλιάρος, το χρώμα πρέπει να είναι ζωηρό λευκό και όχι γκρίζο. Aντίθετα, στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέρκα, ο τόνος, το χρώμα πρέπει να είναι ωχροκίτρινο και όχι καστανοκίτρινο ή γκριζοκίτρινο.
- Όταν ξεπαγώσει, το δέρμα του «γλιτσιάζει». Aν είναι σωστά κατεψυγμένο, το δέρμα του θα πρέπει να γλιστράει, να μην τρίβεται ή θρυμματίζεται εύκολα και να μην κάνει πολλές ραγάδες.
- H μυρωδιά του είναι άσχημη και μοιάζει με τη δυσοσμία του μπαγιάτικου ψαριού ή μυρίζει πολύ έντονα αμμωνία, χαλασμένο αυγό ή βραστό λάχανο. Aυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει να σαπίζει.

ΠΗΓΗ vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου