ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ
Οι μήνες του καλοκαιριού χαρακτηρίζονται για τους περισσότερους από μια νότα χαλάρωσης και πολλές φορές απελευθέρωσης. Από τα πλαίσια αυτά δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και η διατροφή μας. Έτσι, για πολλούς το καλοκαίρι είναι μια καλή περίοδος για να το ρίξουν λίγο έξω και … διατροφικά. Αγαπημένοι προορισμοί του καλοκαιριού είναι η παραλία, το θερινό σινεμά, κάποιο beach bar κ.α.. Προορισμοί που κρύβουν όμως και μικρές διατροφικές παγίδες, που μπορεί να μας δώσουν κρυφές θερμίδες και μη επιθυμητά συστατικά. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τουλάχιστον ποιες είναι αυτές και, αν είμαστε διατεθειμένοι , να τις αποφύγουμε ή τουλάχιστον να τις «εξυγιάνουμε»
-Στην παραλία
Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα. Και για πολλούς η παραλία είναι συνυφασμένη με κάποιο διατροφικό δροσιστικό.
Αναλυτικότερα:
-Παγωτό
Το γλυκό του καλοκαιριού. Μια επιλογή των περισσοτέρων. Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται από 75 έως 240 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και παρέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, καθώς επίσης και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης Α στον οργανισμό. Τα είδη των παγωτών που κυκλοφορούν στην αγορά διακρίνονται σε τυποποιημένα και 'χύμα'. Στην κατηγορία των τυποποιημένων ανήκουν αυτά που διατίθεται σε κυπελλάκι, χωνάκι ή ξυλάκι, οι γρανίτες, τα σορμπέ φρούτων και αυτά που χαρακτηρίζονται ως διαιτητικά ή τύπου 0%. Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της 'γραμμής' τους, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα διαιτητικά παγωτά ή τύπου 0% καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στα ψυγεία των καταστημάτων. Περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική (τύπου 0% + 0%) ποσότητα λίπους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αγαπητά σε άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα. Εκτός όμως από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το παγωτό, και κάνει τους λάτρεις του να χαίρονται, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιβάλλουν μια λελογισμένη κατανάλωση του. Έχει τις θερμίδες του και η μεγάλη κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους... Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα λιπαρά και ιδιαίτερα στα κορεσμένα λιπαρά οξέα και τη χοληστερόλη , παράγοντες που μπορεί να έχουν κακό αντίκτυπο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Όσο αφορά τα παγωτά χύμα, εκείνα που έχουν γεύση σοκολάτας διαθέτουν υψηλότερη περιεκτικότητα λίπους σε σχέση με τη βανίλια, ενώ οι γεύσεις φρούτων αποδίδουν τις λιγότερες θερμίδες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα παγωτά τύπου παρφέ, τα οποία υπερτερούν σε λίπος και συνεπώς και σε θερμίδες.
-Ροφήματα καφέ
Για τους περισσότερος αποτελούν ένα μέσο τόνωσης αλλά και δροσιάς. Συνήθως δεν καταναλώνονται για να μας χορτάσουν. Παρολαυτά, ορισμένα μπορεί να μας δίνουν όσες θερμίδες μας δίνει ένα ελαφρύ γεύμα. Έχουμε διάφορα είδη, από τα πιο συνηθισμένα και ίσως τα πιο light, όπως ο fredo espresso ή fredo καπουτσίνο (όπου οι θερμίδες εξαρτώνται από τη ζάχαρη και το γάλα που βάζουμε), μέχρι τα πιο «δυνατά», τύπου fredoccino. Τα τελευταία μπορεί να ξεπερνούν και τις 300 θερμίδες και μας δίνουν και λιπαρά, οπότε προσέξτε τις υπερβολές.
-Αλκοολούχα ποτά
Το αλκοόλ είναι επίσης συνυφασμένο και με το καλοκαίρι. Πόσοι από εσάς δεν καταφεύγετε σε ένα δροσερό mohito ή ένα άλλο κοκτέιλ για να δροσιστείτε. Αυτό που ωστόσο είναι σίγουρο είναι ότι το αλκοόλ μας δίνει πολλές θερμίδες και λίγα θρεπτικά συστατικά. Ένα γραμμάριο αλκοόλ μας δίνει 7 θερμίδες, περισσότερες από εκείνες των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (4 θερμίδες ανά γραμμάριο) και λίγο λιγότερες από εκείνες του λίπους (9 θερμίδες ανά γραμμάριο). Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες τους. Eκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά, κυρίως στα ανάμεικτα ποτά. Έτσι, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς, ζάχαρη ή άλλα συστατικά, οι θερμίδες τους γίνονται ακόμα περισσότερες.
-Στο θερινό σινεμά
Βγαλμένο από τις παιδικές αναμνήσεις για πολλούς αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια του καλοκαιριού. Προσέξτε όμως τα παρελκόμενα, γιατί μια ωραία ταινία μπορεί να συνοδεύεται και από ένα δροσερό αναψυκτικό, από ένα «τυράτο» nachos, από ένα ποπ κορν, από ένα πατατάκι. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για τον οργανισμό μας;
-Πατατάκια
Μικρή συσκευασία πολλές θερμίδες. Ένα όχι μεγάλο σακουλάκι μπορεί να ξεπερνάει τις 500 θερμίδες. Ταυτόχρονα δίνει πολύ αλάτι και τα λεγόμενα tranς λιπαρά., τα οποία παράγονται κατά το τηγάνισμα σε λάδι. Κατά συνέπεια, δεν αποτελούν και την πιο ιδανική επιλογή και καλό θα είναι να ελέγχεται η κατανάλωσή τους.
-Αναψυκτικά
Ένα αναψυκτικό μας δίνει θερμίδες κυρίως λόγω της ζάχαρης που περιέχει. Αυτό δεν ισχύει για τα αναψυκτικά τύπου light, τα οποία δεν μας δίνουν θερμίδες, καθώς αντί για ζάχαρη περιέχουν κάποιο γλυκαντικό. 1 ποτήρι κανονικό αναψυκτικό τύπου cola περίπου 240 ml μας δίνει περί τις 105 θερμίδες.
-Nachos
Τα nachos αποτελούν προϊόντα τηγανίσματος του καλαμποκάλευρου σε φυτικό λάδι και συνήθως έχουν αρκετό αλάτι και λιωμένο τυρί. Τα χαρακτηριστικά τους αυτά τους προσδίδουν αρκετές θερμίδες ανά σερβίρισμα, οι οποίες προέρχονται από trans λιπαρά, λόγω του τηγανίσματος και κορεσμένα λιπαρά από το τυρί. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι είναι πηγή κακών λιπαρών. Εάν συνυπολογίσουμε και το αλάτι καλό είναι να προσέχουμε την υπερβολή στην κατανάλωσή τους.
-Ποπ-κορν
Τα ποπ κορν είναι προτιμότερα από τα nachos αν κάνουμε μία απλή σύγκριση των θερμίδων που αποδίδουν και κυρίως την προέλευσή τους. Εξάλλου με τα ποπ κορν μπορεί να γίνει η επιλογή να παραχθούν με φυτικά και όχι ζωικά λιπαρά και η θέρμανση δεν είναι τόσο υψηλή ώστε να παράγονται trans λιπαρά, ενώ αν αποφύγουμε και την προσθήκη υπερβολικής ποσότητας αλατιού έχουμε φτιάξει ένα απολαυστικό και διατροφικά αποδεκτό σνακ. Παρολαυτά, επειδή στο σινεμά δεν είναι τόσο ιδανικά τα πράγματα και συνήθως το βούτυρο που φτιάχνονται τα ποπ κορν μυρίζει από αρκετά μακριά, προσέχετε τις υπερβολές .
Όλα λοιπόν τα παραπάνω συνηγορούν στην άποψη ότι τα καλοκαίρι κρύβει κάποιες μικρές διατροφικές παγίδες που χρήσουν αναφοράς, τουλάχιστον για όσους θέλουν να προσέχουν λίγο παραπάνω την υγεία τους και τη διατροφή τους. Για να μπορούμε να απολαμβάνουμε την διατροφική ιδιαιτερότητα της εποχής παραθέτονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε τις διατροφικές «κακοτοπιές».
-ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Ø Αποφύγετε τα ροφήματα με παγωτό (π.χ. μιλκ σέικ σοκολάτας)
Ø Επιλέξτε καφέ εσπρέσσο, καπουτσίνο με λίγη ζάχαρη
Ø Επιλέξτε φυσικούς χυμούς ή smoothies με φρούτα και γιαούρτι
Ø Επιλέξτε παγωτό Γρανίτα ή 0 % ή κρέμα ή με γεύση φρούτου
-ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ
Ø Προτιμήστε μικρή συσκευασία σε ποπ κόρν (σαν βραδινό)
Ø Αν θέλετε κάποιο αναψυκτικό επιλέξτε ένα τύπου light
ΠΗΓΗ :www.eid.org.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου