Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

H διατροφή του εργαζόμενου

Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρη η συμβολή της σωστής διατροφής στην υγεία του ανθρώπου, καθώς αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς παράγοντες πρόληψης διαφόρων ασθενειών όπως υπερλιπιδαιμίες, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκίνο, υπέρταση και οστεοπόρωση, οι οποίες αποτελούν τα κυριότερα αίτια νοσηρότητας και θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής δεν μας παρέχουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούμε επαρκώς με τη διατροφή μας. Ιδιαιτέρως όσοι εργάζονται σκληρά είναι αρκετά επιρρεπείς σε διατροφικές «κακοτοπιές».

Ο σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να διαμορφώσει λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές σε έναν εργαζόμενο είναι η ελλιπής ενημέρωσή του πάνω σε θέματα διατροφής αλλά και οι κακές συνθήκες σίτισης στους εργασιακούς χώρους. Δεδομένου ότι κάθε εργαζόμενος περνά αρκετές ώρες της ημέρας στον χώρο εργασίας, η ποιότητα της διατροφής του στην εργασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μίας συνολικά ισορροπημένης διατροφής. Αποτελέσματα πρόσφατων επιδημιολογικών ερευνών δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι συχνά υιοθετούν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες τόσο σε επίπεδο ποιότητας τροφίμων όσο και σε επίπεδο θερμιδικού περιεχομένου των επιλογών τους.




Η αλήθεια είναι ότι το εργασιακό ωράριο αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην τήρηση των αρχών ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, ωστόσο, εφ’ όσον κάποιος έχει τη θέληση και τη διάθεση μπορεί να ακολουθήσει μία σειρά εναλλακτικών επιλογών έτσι ώστε να εντάξει στην καθημερινότητά του πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. 
Οι συνηθέστερες λανθασμένες συμπεριφορές σχετικά με τη διατροφή που παρατηρούνται σε εργαζόμενους είναι οι εξής:

• Παράλειψη πρωινού
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι και κυρίως όσοι δουλεύουν πολύ πρωινές ώρες φεύγουν βιαστικά από το σπίτι και αμελούν να καταναλώσουν πρωινό. Η συνήθεια αυτή αποτελεί μέγα διατροφικό σφάλμα, αφού το πρωινό είναι ίσως το βασικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς παρέχει την ενέργεια αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει δυναμικά την ημέρα του. Δεδομένου του ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μένουμε νηστικοί, η κατανάλωση πρωινού είναι απαραίτητη για τη σωστή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ένα πλούσιο πρωινό βοηθά επιπλέον στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

• Παράλειψη κατανάλωσης ενδιάμεσων γευμάτων
Δε θα πρέπει να παρερμηνεύουμε τον όρο «κύρια γεύματα» και να θεωρούμε ότι αυτά θα πρέπει να είναι και τα μοναδικά της ημέρας. Μεταξύ αυτών θα πρέπει να κάνουμε μικρότερα γεύματα (σνακ) τόσο για να ρυθμίζουμε τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα μας όσο και για να κρατάμε τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση. Παρατηρείται ότι, είτε λόγω αμέλειας είτε λόγω «φόβου» πάχυνσης, οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν συνηθίζουν να καταναλώνουν ενδιάμεσα γεύματα.


Η τακτική αυτή, το να μην τρώμε δηλαδή τίποτα μέχρι το απόγευμα που επιστρέφουμε σπίτι, αντί να μας βοηθά να ρυθμίσουμε το βάρος μας αντιθέτως μας επιβαρύνει καθώς αυτή η κατάσταση «νηστείας» μας οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού στα επόμενά μας γεύματα. Δηλαδή στην ουσία, αντί να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση θερμίδων, απλά την μετατοπίζουμε αργότερα μέσα στην ημέρα. Και, όταν αντί να ισοκατανήμουμε την ενέργεια που προσλαμβάνουμε ημερησίως, αντιθέτως την καταναλώσουμε συγκεντρωμένη σε ένα ή δύο γεύματα, είναι στην ουσία σαν να ρίχνουμε στον οργανισμό μας μία ενεργειακή «βόμβα» την οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί. Έτσι, οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε αυξημένη αποθήκευση λίπους και συνεπώς αύξηση του σωματικού μας βάρους. Αρχίστε λοιπόν να εντάσσετε στη διατροφή σας την τακτική «μικρά και συχνά γεύματα». Μην ξεχνάτε ότι το «καύσιμο» του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, την οποία τα σνακ μπορούν να μας παρέχουν, αυξάνοντας έτσι την απόδοσή μας στη δουλειά.

• Επιλογή ακατάλληλων τροφίμων στα καθημερινά μικρογεύματα
Είναι αρκετοί οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν ανήκουν στην προηγούμενη κατηγορία, εκείνοι δηλαδή που κατανοούν τη σημασία της κατανάλωσης σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό είναι δώρο άδωρο καθώς οι περισσότεροι δεν κάνουν τις καταλληλότερες διατροφικές επιλογές, καταφεύγοντας σε ενεργειακά πυκνές επιλογές και στο λεγόμενο «τσιμπολόγημα». Υπάρχουν όμως εναλλακτικές λύσεις. Αντί για σοκολάτες, πατατάκια και έτοιμα αρτοσκευάσματα που είναι τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, προτιμήστε φρούτα, χυμούς, ξηρούς καρπούς, κρακεράκια, σπιτικές πίτες ή ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί light.

• Ελλιπής ενυδάτωση
Η θεωρία περί κατανάλωσης 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα αρχίζει να καταρρίπτεται. Κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές απώλειες υγρών καθημερινά, συνεπώς και διαφορετικές ανάγκες. Στην ουσία η καθημερινή πρόσληψη υγρών θα πρέπει να αναπληρώνει τις καθημερινές απώλειες. Επιπλέον, η πρόσληψη υγρών δεν συνεπάγεται αποκλειστικά πρόσληψη νερού καθώς καλές πηγές ενυδάτωσης είναι και οι χυμοί, το γάλα χαμηλό σε λιπαρά, τα light αναψυκτικά, το τσάι και ο καφές. Προσοχή: να θυμάστε ότι η δίψα δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος.

• Τα γεύματα δεν καταναλώνονται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας.Σίγουρα δεν είναι εύκολο για κάποιον να τραφεί σωστά στον εργασιακό χώρο, καθώς πρόκειται για ένα περιβάλλον ιδιαίτερα στρεσογόνο. Ωστόσο, ακόμα και σε ένα πολύ απαιτητικό εργασιακό χώρο, μπορείτε να βρείτε τον χρόνο και να καθιερώστε καθημερινά ένα μικρό διάλειμμα για να καταναλώνετε το σνακ σας.
Αναδημοσίευση απο στο ΕΝΘΕΤΟ ΜΒΑ της εφημεριδας ΤΑ ΝΕΑ


πηγη nutrimed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου