Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Ακριβαίνει το ψωμί και στην Ελλάδα



Σε ανατιμήσεις αναμένεται να προχωρήσουν οι αλευροβιομηχανίες εξαιτίας του ράλι στις τιμές των σιτηρών και μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής.
Σε άμεση αναπροσαρμογή των τιμών των αλεύρων αναμένεται να προχωρήσουν οι εγχώριες αλευροβιομηχανίες, κίνηση η οποία επιβάλλεται εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών του σίτου που διαμορφώθηκε τις τελευταίες 40-50 ημέρες και της αδυναμίας στην εξεύρεση ποσοτήτων σίτου. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Λούλης, θέλοντας να διευκρινίσει τα όσα γράφονται και λέγονται σχετικά με το θέμα των προβλημάτων της φετινής σιτικής παραγωγής (ποσότητα, ποιότητα, τιμές).
Ο κ. Λούλης σημειώνει πως τα προβλήματα στη φετινή σιτική παραγωγή οφείλονται στη μείωση της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και την Ρωσία που έφτασε το 30%, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και των πυρκαγιών, όπως αυτό επιβεβαιώθηκε και από το χθεσινό Δελτίο του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α.
Παρόλα αυτά, όπως συνεχίζει ο ίδιος οι τιμές των αλεύρων παρέμειναν σταθερές -ειδικά το τελευταίο δίμηνο… λόγω υπάρξεως αποθεμάτων ασφαλείας.
Κλείνοντας, τονίζει πως σοβαρό προβληματισμό δημιουργεί τόσο η άνοδος των τιμών όσο και η αδυναμία εξεύρεσης ποσοτήτων σίτου, πολλώ δε μάλλον με ποιοτικές προδιαγραφές.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος παρακολουθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή τις εξελίξεις στον τομέα των σιτηρών ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και οι τιμές θα οδηγηθούν σε λογικά πλαίσια τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους αγρότες.
Ελπίζοντας με την πάροδο των προσεχών εβδομάδων – μηνών τα υφιστάμενα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες εμπόρων και παραγωγών όχι μόνο θα εξομαλύνουν την κατάσταση αλλά ενδεχομένως να ρίξουν και τις τιμές, όπως έχει συμβεί πολλές φορές και στο παρελθόν.
Δηλώσεις και εκτιμήσεις μέσα σε πνεύμα πανικού εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά και στους καταναλωτές με απρόβλεπτες συνέπειες.
Πηγή : www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου