Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Προτιμούμε πλήρες ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα για τα παιδιά;





Καταρχήν να έχετε υπόψιν ότι αυτά τα νούμερα είναι ελαφρώς παραπλανητικά. Τα παραπάνω νούμερα αφορούν το ποσοστό του βάρους του γάλακτος που προέρχεται από λιπαρά. Για να κατανοηθεί η πραγματική επίπτωση της κατανάλωσης πλήρους γάλακτος στη διατροφή, αρκεί απλά να παρατηρήσετε τη θερμιδική διαφορά και τη διαφορά στα προσλαμβανόμενα γραμμάρια λίπους μεταξύ των 2 διαφορετικών ειδών γάλακτος.


Από ένα ποτήρι (240 ml) πλήρους γάλακτος προσλαμβάνονται 155-160 θερμίδες και περίπου 9 γραμμάρια λίπους. Από ένα ποτήρι (240 ml) γάλακτος περιεκτικότητας 1% σε λιπαρά προσλαμβάνονται 100-105 θερμίδες και περίπου 2,4 γραμμάρια λίπους, ενώ τέλος από ποτήρι (240 ml) γάλακτος περιεκτικότητας 2% σε λιπαρά προσλαμβάνονται 120-125 θερμίδες και περίπου 4,7 γραμμάρι λίπους.


Το γάλα περιεκτικότητας 1-2% σε λιπαρά, αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή για παιδιά, καθώς κάποια γραμμάρια λίπους απαιτούνται για την καλύτερη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Σε παιδιά που προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες λίπους από τη διατροφή τους, πιθανώς και το γάλα 0% σε λιπαρά να αποτελεί καλύτερη επιλογή. Αντιθέτως, το πλήρες γάλα πρέπει να καταναλώνεται από παιδιά ηλικίας έως 3 ετών, καθώς τα λιπαρά του γάλακτος είναι απαραίτητα για τη σωστή εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία.


Επιπλέον, για να αποφασίσουμε τι γάλα πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας πρέπει να συνυπολογίσουμε την ποσότητα γάλακτος που καταναλώνεται ημερησίως. Όσο μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώνει ένα παιδί τόσο οι διαφορές σε θερμίδες και σε λιπαρά που αναφέραμε παραπάνω αμβλύνονται.


Εάν ένα παιδί καταναλώνει μόλις ένα ποτήρι γάλα την ημέρα, τότε δεν υπάρχει ουσιαστικό όφελος από την αποφυγή του πλήρους γάλακτος, ενώ αντίθετα εάν ένα παιδί καταναλώνει πάνω από 2 ποτήρια γάλα ημερησίως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η καλύτερη επιλογή είναι ένα γάλα με περιεκτικότητα 1-1,5% σε λιπαρά.


Μια σημαντική παρατήρηση αποτελεί το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα μισά λιπαρά που περιέχονται στο γάλα είναι κορεσμένα (βλαβερά) λιπαρά και, συνεπώς, εφόσον μπορούμε να αποφύγουμε την πρόσληψή τους καλό είναι να το κάνουμε. Αρκεί να σημειώσουμε ότι για ένα παιδί η κατανάλωση πάνω από 4 ποτήρια γάλακτος είναι ικανή για να υπερκαλύψει τη συνιστώμενη ημερήσια μέγιστη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων.


Συμπερασματικά, για παιδιά ηλικίας πάνω από 3 έτη, το γάλα 1-2% αποτελεί την ιδανικότερη και πιο ισορροπημένη διατροφική επιλογή, ειδικά εάν το παιδί καταναλώνει πάνω από 2 ποτήρια γάλα ημερησίως. Το πλήρες γάλα συστήνεται μόνο για παιδιά κάτω από 3 έτη ηλικίας ή σε περιπτώσεις παιδιών με εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη διαιτητικού λίπους κατά τη διάρκεια μια τυπικής ημέρας.

Γράφει: Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος



ΠΗΓΗ www.iatronet.gr























Γιατί να δίνουμε στα παιδιά γάλα με περιεκτικότητα σε λιπαρά 1-2% κι όχι πλήρες, δεδομένου ότι το πλήρες γάλα περιέχει 3,7% λιπαρά; Είναι τόσο σημαντική η διαφορά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου