Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Είναι σημαντική η ποσότητα ή η ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε;




«Η ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει να συνδυάζει σωστά την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού. Στοιχεία επιδημιολογικών μελετών καταδεικνύουν ότι τρώγοντας υγιεινά και διατηρώντας ένα σταθερό σωματικό βάρος, το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται από 8 έως και 11%. Έτσι για παράδειγμα για ένα υγιή ενήλικα ηλικίας 60 ετών, η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να του «χαρίσει» ένα χρόνο ζωής επιπλέον, συγκριτικά με ένα συνομήλικό του που τρώει ανθυγιεινά, καθώς κινδυνεύει λιγότερο να εμφανίσει καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πέραν της κληρονομικής προδιάθεσης, το 80% των καρκίνων οφείλεται σε διατροφικούς παράγοντες και συγκεκριμένα στη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.


Συνεπώς, για τη διατήρηση ή/και τη βελτίωση της υγείας μας η ποιότητα της διατροφής είναι εξαιρετικά σημαντική, κάτι που φαίνεται να μην ισχύει για το σωματικό μας βάρος. Στην περίπτωση αυτή, η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε δηλαδή το ενεργειακό ισοζύγιο, είναι αυτή που παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Η κακή δε ρύθμιση στο σωματικό βάρος και η παχυσαρκία, αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά πρόωρων θανάτων, μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης έως και κατά 7 χρόνια. Έτσι, ακόμα και πολύ υγιεινές τροφές, αν τις καταναλώσουμε σε μεγαλύτερες ποσότητας μπορούν να μας φορτώσουν με επιπλέον θερμίδες άρα και με κιλά, με πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα την υπέρμετρη κατανάλωση φυσικών χυμών, που σχετίζεται σημαντικά με την παιδική παχυσαρκία και του ελαιολάδου, που δεν παύει να είναι πηγή λίπους, άρα και θερμίδων. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε πάντα κατά νου ότι καλά και κακά τρόφιμα δεν υπάρχουν, παρά μόνο καλή και κακή διαχείριση της ποσότητας του φαγητού.



Συμπερασματικά, η σωστή διατροφή θα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην ποιότητα και στην ποσότητα που φαγητού που καταναλώνουμε. Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι τρεφόμαστε σωστά όταν ο δείκτης της ζυγαριάς μας διαρκώς μετακινείται προς τα δεξιά!»


Ιωάννα Κατσαρόλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονική υπεύθυνος της καμπάνιας Μερίδες. 


ΠΗΓΗ www.mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου