Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Γαστρονομικές απολαύσεις το καλοκαίρι


Υιοθετήστε ένα υγιεινό μενού καθημερινής διατροφής και την καλοκαιρινή περίοδο και απολαύστε τον ήλιο, τις διακοπές και φυσικά γαστρονομικές απολαύσεις.
Η διατροφή των μικρών μας φίλων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χρειάζεται μεν προσοχή αλλά όχι και αυστηρές απαγορεύσεις!
Τα παιδιά μπορούν να περάσουν ξέγνοιαστα και χαρούμενα τις διακοπές τους, αρκεί, μεταξύ άλλων, να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και φυσικά την αμέριστη αγάπη των γονιών τους!
Διαβάστε τις συμβουλές του παρακάτω άρθρου και περάστε τις καλοκαιρινές σας διακοπές με υγεία και απολαύσεις για τον ουρανίσκο σας!


Βάλτε πρόγραμμα…


Την καλοκαιρινή περίοδο μικροί και μεγάλοι ακολουθούν ένα διαφορετικό πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους, καθώς αφήνουν πίσω όλες τις εργασιακές ή σχολικές υποχρεώσεις της χρονιάς και πορεύονται προς τα μονοπάτια της απόλυτης χαλάρωσης, ξεκούρασης και ψυχαγωγίας. Στο πλαίσιο αυτό, βέβαια, δεν παραλείπονται και οι διατροφικές αταξίες! Αφού, λοιπόν, εμείς οι ενήλικες υποκύπτουμε σε διατροφικούς πειρασμούς, άλλο τόσο υποκύπτουν τα παιδιά, τα οποία λατρεύουν τα ανθυγιεινά σνακ, τα φαστ φουντ και φυσικά το παιχνίδι (το μόνο προφανώς που καίει θερμίδες και δεν επιβαρύνει τον οργανισμό)!




Επειδή, όμως, όπως αναφέραμε παραπάνω, οι ρυθμοί των καλοκαιρινών διακοπών είναι τελείως διαφορετικοί από τους ρυθμούς του υπόλοιπου χρόνου και η υψηλή θερμοκρασία επηρεάζει τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, υπάρχουν και διαφορετικές θερμιδικές απαιτήσεις! Γι’ αυτό βάλτε πρώτα ένα πρόγραμμα στους χρόνους που θα απολαμβάνετε τα γεύματα μέσα στη μέρα αλλά και στην ποιότητα των τροφών που θα δίνετε στο μικρό σας αλλά και θα τρώει όλη η οικογένεια:
Τα γεύματα της ημέρας είναι καλό να χωρίζονται σε 3 με 4 κυρίως γεύματα, ώστε να υπάρχει ποικιλία τροφών, να μην επιβαρύνεται το πεπτικό σύστημα αλλά και να απολαμβάνετε τα αγαπημένα σας φαγητά!
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταναλώνει δημητριακά, όσπρια, φρέσκα φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, λαχανικά αλλά και αποξηραμένα φρούτα σαν σνακ! Όταν πάτε για μπάνιο στη θάλασσα αντί να πάρετε μαζί σας πατατάκια και άλλα υπερθερμιδικά σνακ είναι προτιμότερο να έχετε στην τσάντα σας φρούτα, ξηρούς καρπούς ή και λαχανικά, όπως καρότο και αγγούρι για να το κόψετε σε μικρά κομμάτια.
Αποφύγετε να καταναλώνετε… οικογενειακώς τηγανητά και λιπαρά φαγητά, γιατί είναι δύσπεπτα για το στομάχι αλλά και προσθέτουν περιττές θερμίδες! Το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά, τα οποία μπορεί μεν να είναι γλυκά και γευστικά, από την άλλη όμως δεν έχουν καθόλου θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, ενώ το μόνο που προσθέτουν στον οργανισμό των μικρών μας φίλων είναι οι θερμίδες.
Παρόλα αυτά επειδή είναι κατανοητό πως μικροί και μεγάλοι θέλουν να κάνουν τις καλοκαιρινές τους… ατασθαλίες στο μενού, καλό είναι να μην απαγορεύσετε ρητά τα αναψυκτικά αλλά να τα δίνετε με μέτρο και όχι σε καθημερινή βάση.


Προτεινόμενα γεύματα
Πρωινό: Καταναλώστε φρέσκα φρούτα, γάλα ή γιαούρτι (μέχρι 2%) με δημητριακά ολικής αλέσεως, μπισκότα ολικής αλέσεως, ψωμί ή φρυγανιά ολικής αλέσεως με τυρί (μέτριο σε λιπαρά). Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ένα τοστ ή να αλείψετε μια φρυγανιά με μαρμελάδα ή μέλι.
Μεσημεριανό: Απολαύστε ένα γεύμα με θρεπτικό ψάρι ή με άπαχο κρέας ή κοτόπουλο, ή ζυμαρικά ή ρύζι. Μην ξεχάσετε το ψωμί να είναι ολικής αλέσεως! Μια καλή συνοδευτική λύση με το ρύζι ή και το κρέας είναι το βραστό καλαμπόκι και ο αρακάς! Επειδή σε όλα τα παιδιά αρέσουν οι πατάτες, προκειμένου να γλιτώσετε τα τηγανητά φαγητά, μπορείτε απλά να παραγγείλετε ή να φτιάξετε ένα νοστιμότατο πουρέ από πατάτα!
Βραδινό: Το βραδινό χρειάζεται πάντα να είναι ελαφρύ ώστε να έχετε χωνέψει πριν πάτε για ύπνο αλλά και να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με πολλές θερμίδες. Όσο πιο νωρίς, στη διάρκεια της ημέρας, καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φαγητού, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα καίγονται οι θερμίδες. Ετοιμάστε στο μικρό σας δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα ή μακαρόνια ολικής άλεσης ή αναποφλοίωτο ρύζι ή πατάτες βραστές ή ψημένες στο φούρνο συνοδευμένες από λαχανικά!
Ενδιάμεσα στα κυρίως γεύματα μπορείτε όλη η οικογένεια να καταναλώνετε υγιεινά σνακ όπως λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή φρούτα, αντί για γλυκά, κρουασάν και άλλα παρασκευάσματα που δεν είναι και ό,τι καλύτερο όταν υπαρκαταναλώνονται. Τα καλοκαιρινά φρούτα άνετα ικανοποιούν την επιθυμία σας ακόμα και για γλυκό, χάρη στη γλυκιά τους γεύση. Για παράδειγμα, το καρπούζι ή το ροδάκινο ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων που μπορείτε να απολαύσετε όπως έναν... γλυκό πειρασμό! Ακόμα, μπορείτε να φτιάχνετε και λαχταριστά Smoothies με φρέσκα φρούτα και γάλα και να τα πίνει όλη η οικογένεια αντί να καταναλώνετε εσείς αλκοόλ και τα μικρά σας αναψυκτικά!


Περί τροφής και υγείας…
Δώστε προσοχή όταν αγοράζετε παγωτά ή χυμούς από το περίπτερο ή το κατάστημα της… γειτονιάς! Θα πρέπει να διασφαλίσετε πως δεν βλέπει άμεσα ο ήλιος τα προϊόντα του ψυγείου ή τουλάχιστον υπάρχει κάποια προστατευτική ειδική κουρτίνα, η οποία αποτρέπει την αλλοίωση των προϊόντων από τον ήλιο. Ακόμα, μην ξεχάσετε πως κρίνεται απαραίτητη η παραμονή ενός χυμού ή του γάλατος στο ψυγείο, γιατί η καλοκαιρινή ζέστη μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητά τους. Εάν θέλετε να πάρετε στην εκδρομή ή στο θαλασσινό μπάνιο σας χυμό, γάλα ή οποιοδήποτε άλλο ποτό, καλό είναι να εξοπλιστείτε με ένα θερμός ή κάποιο ειδικό ψυγειάκι για την ασφαλή τους μεταφορά.
Όταν μαγειρεύετε φροντίστε, αφού φάτε, να φυλάξετε το περισσευούμενο φαγητό στο ψυγείο. Οι υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να αλλοιώσουν το φαγητό και να προκαλέσουν στομαχικό πόνο ή ακόμα και γαστρεντερίτιδες. Το ψυγείο θα προφυλάξει το φαγητό σας και στην περίπτωση που θέλετε να φάτε ξανά μπορείτε να ζεστάνετε την ποσότητα που επιθυμείτε. Να θυμάστε, όμως, ότι δεν κάνει να ζεσταίνετε πάνω από μια φορά το ίδιο φαγητό.
Δίνετε πρωινό στο μικρό σας μιάμιση ώρα πριν πάτε για μπάνιο στη θάλασσα και μην το αφήσετε να κολυμπήσει μετά το μεσημεριανό φαγητό τουλάχιστον για 3 ώρες.


Ο φίλος μας το παγωτό
Ποιος σας είπε πως η κατανάλωση του παγωτού είναι επικίνδυνη και άκρως ανθυγιεινή για τα παιδιά σας; Είναι ώρα μάλλον ο μύθος να καταρριφθεί! Η κατανάλωση του παγωτού μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα θρεπτική για τα μικρά σας, αρκεί, βέβαια, να γίνεται με μέτρο. Διαβάστε στη συνέχεια και αναθεωρήστε τις απόψεις σας περί… υγιεινών σνακ!
Καταρχάς, το παγωτό αποτελείται από γάλα, βούτυρο, κακάο και φρούτα, συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού. Ακόμα, είναι άκρως γευστικό αλλά και δροσιστικό!
Ιδιαίτερα το γάλα που είναι πλούσιο σε ασβέστιο είναι το κύριο συστατικό αυτού του γλυκού εδέσματος!
Το παγωτό περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Μια καλή περίπτωση είναι να μάθετε να φτιάχνετε σπιτικό παγωτό, όπου θα ξέρετε πως τα υλικά που βάζετε για την παρασκευή του είναι αγνά και έτσι το μικρό σας προσλαμβάνει όλες τα απαραίτητα συστατικά με την κατανάλωσή του. Ακόμα, τα παγωτά γρανίτα περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και έχουν τις λιγότερες θερμίδες.
Γράφει: Καραφυλλίδης Π. Ευμένης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Bsc (Hons), MSc, NYSCDN


ΠΗΓΗ www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου