Κυριακή, 1 Αυγούστου 2010

Γρανίτες – δροσερές και ανάλαφρες


Αν ψάχνετε πιο light υποκατάστατο του παγωτού να ικανοποιήσει τη λαχτάρα σας για παγωμένο γλυκό, οι γρανίτες είναι η λύση. Αφράτες, φρουτώδεις, αρωματικές, χρωματιστές, παγωμένες σας ξεδιψούν και σας γλυκαίνουν ταυτόχρονα.
H γρανίτα κατάγεται από τη Σικελία και είναι ένα μισο-παγωμένο ποτό που πίνεται με καλαμάκι, αν και συνηθίζεται να τρώγεται και με κουτάλι. Η υφή του είναι σαν λεπτοσπασμένος πάγος. Αν την ετοιμάσετε σε παγωτομηχανή θα έχετε πιο βελούδινη υφή από το να παγώσετε το μίγμα απλώς στην κατάψυξη.
Η συνταγή που σας δίνω ισχύει για όλες τις γρανίτες. Είτε φτιάχνονται από πολτό φρούτου είτε από χυμό.
Μπορείτε, επίσης, να παγώσετε τη γρανίτα σε παγοκύστες κάνοντας παγάκια γρανίτας! Θρυμματίστε τα και απολαύστε τα σκέτα, με σόδα ή με το αγαπημένο σας ποτό.
Εκτέλεση:
Πολτοποιείστε στο μπλέντερ ή στίψτε τα φρούτα.
Μετρείστε 2 κούπες από τον πολτό ή το χυμό του φρούτου.
Ετοιμάστε σιρόπι με 1 κούπα ζάχαρη και 1 κούπα νερό.
Αφήστε το να κρυώσει και προσθέστε το στο φρούτο.
Ανακατέψτε καλά, βάλτε το σε μεταλλικό σκεύος στην κατάψυξη.
Σε 6 περίπου ώρες θα έχει παγώσει γύρω γύρω και στη μέση η γρανίτα θα είναι πιο μαλακή. Με πηρούνι τρυπήστε και ανακατέψτε την. Αφήστε την άλλες 4 ώρες στην κατάψυξη πριν την σερβίρετε. Αν θέλετε την χτυπάτε στο μπλέντερ για να γίνει πιο αφράτη.
Φανείτε δημιουργικοί και αφήστε τη γεύση σας να διαλέξει τα υλικά (για τις 2 κούπες υλικού).
Γρανίτα λεμόνι με βασιλικό από τον Chef in Love
Πολτοποιείστε στο μπλέντερ φράουλες μαζί με μερικά φύλλα φρέσκο δυόσμο και 2 κουταλιές της σούπας Cointreau.
Στίψτε λεμόνια, προσθέστε γκρέιπ φρουτ και αρωματίστε το σιρόπι της ζάχαρης με φρέσκο δενδρολίβανο.
Πολτοποιείστε πεπόνι μαζί με φύλλα βασιλικού και 2 κουταλιές της σούπας grappa
Ετοιμάστε γρανίτα δυόσμου, αλέθοντας φρέσκο δυόσμο με νερό και χυμό λεμονιού
Ετοιμάστε γρανίτα καφέ, με δύο κούπες καφέ φίλτρου και 2 κουταλιές της σούπας λικέρ Καλούα
Ετοιμάστε γρανίτα λουϊζα, φτιάχνοντας δυνατό ρόφημα με νερό και λουϊζα. Αφήστε το να κρυώσει, ενισχύστε τη γεύση με το χυμό ενός λεμονιού, μετρήστε 2 κούπες υγρό, ενώστε το με το σιρόπι και παγώστε στον καταψύκτη.
Ετοιμάστε γρανίτα καρπούζι, αλέθοντας στο μπλέντερ τη σάρκα του φρούτου και προσθέτοντας 2 κουταλιές σούπας ρούμι.
Οι επιλογές είναι ατελείωτες, όσα τα υλικά που είναι σε αφθονία γύρω μας και οι επιταγές της γεύσης μας.

Καλό και δροσερό καλοκαίρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου