Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Κρέμα αμυγδάλου με πραλίνα αμυγδάλου – δροσερή και αρωματική


Υλικά (για 5 μπολάκια):
2 κούπες γάλα (500ml)
30 γρ. κορν φλάουρ διαλυμένες σε 30 ml νερό για να είναι πιο μαλακή η κρέμα (με 50 γρ κορν φλάουρ -διαλυμένο σε 50 ml νερό- η κρέμα θα γίνει πιο πυκνή και θα ξεφορμάρεται σαν λευκή “τούρτα” – αυτή είναι η αναλογία για το μαλεμπί, η πολίτικη κρέμα που φορμάρεται σε ταψάκι, βρεγμένο πρώτα με νερό, και ξεφορμάρεται αφού παγώσει, περιχύνεται με ροδόνερο ή γλυκό τριαντάφυλλο).
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά γλυκού εσάνς πικραμυγδάλου

Εκτέλεση:
Βάλτε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί (μαζί με φλούδες ή όποιο αρωματικό διαλέξατε). Όταν φτάσει σε σημείο βρασμού, βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το 10 λεπτά σκεπασμένο να σταθεί και να πάρει τα αρώματα. Σουρώστε και ξαναβάλτε το στην κατσαρόλα. Αν θέλετε το γάλα με άρωμα αμυγδάλου, δεν χρειάζεται να περιμένετε. Η εσάνς θα προστεθεί στο τέλος.
Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε να διαλυθεί. Φέρτε σε σημείο βρασμού. Προσθέστε το αραιωμένο κορν φλάουρ και ανακατεύετε συνεχώς να μην σβωλιάσει ή κολλήσει. Δένει αμέσως η κρέμα, όταν το γάλα έχει έρθει σε σημείο βρασμού. Προσθέστε την εσάνσς πικραμυγδάλου και ανακατέψτε καλά.
Η πραλίνα αμυγδάλου διατηρείται σε βαζάκι, καλά κλεισμένο στο ψυγείο. Την προσθέτετε την ώρα του σερβιρίσματος στην κρέμα, γιατί διαφορετικά θα λειώσει η καραμέλα με την υγρασία του ψυγείου.
Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου. Για να την φτιάξετε, πρέπει να έχετε καλά στεγνωμένα αμύγδαλα στο φούρνο, ξεφλουδισμένα ή όχι -εξαρτάται από εσάς (100γρ. αμύγδαλα). Κρατείστε τα ζεστά όσο δουλεύετε τη ζάχαρη.
Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέστε λίγη ζάχαρη και ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης αφήστε τη να λυώσει. Συνεχίστε με νέα ποσότητα ζάχαρης. Συνολικά θα λυώσετε έτσι 8Ο γρ. ζάχαρης.
Προσθέστε τα ζεστά αμύγδαλα, ανακατέψτε καλά και βγάλτε τα να κρυώσουν σε ελαφρά λαδωμένο αλουμινόχαρτο. Όταν κρυώσουν τελείως, τα τεμαχίζετε σε μεγαλύτερα ή μικρότερα κομμάτια.
tastefull.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου