Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Η μείωση του αλατιού, σώζει ζωές


Η αλόγιστη χρήση του αλατιού αυξάνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο διάσημο British Medical Journal στις 24 Νοεμβρίου 2009. Η αποτελεσματική μείωση αλατιού θα έσωζε εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.
Στις περισσότερες δυτικές χώρες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αλάτι, κατά μέσο όρο, περίπου 10 γραμμάρια την ημέρα, όταν η σύσταση της ΠΟΥ είναι 5 γραμμάρια. Σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στις ασιατικές χώρες, το αλάτι χρησιμοποιείται ακόμη περισσότερο.
Βάσει της μελέτης του British Medical Journal, η μείωση της χρήσης του αλατιού κατά 5 γραμμάρια την ημέρα θα μείωνε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 17 τοις εκατό. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού θα μειωνόταν κατά 23 τοις εκατό.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι με τη μείωση της χρήσης του αλατιού στο συνιστώμενο επίπεδο, πάνω από ένα εκατομμύριο θάνατοι προκαλούμενοι από εγκεφαλικά και περίπου τρία εκατομμύρια θάνατοι προκαλούμενοι από καρδιαγγειακές παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο.
Η υπέρταση αποτελεί την μεγαλύτερη αιτία πρόωρου θανάτου.

Η ΠΟΥ εκτιμά ότι 17,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιαγγειακές ασθένειες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η υπέρταση είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη αιτία πρόωρου θανάτου στον κόσμο. Σε επίπεδο καταναλωτή, το πιο αποτελεσματικό μέσο για την κατάτμησ της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι η μείωση της πρόσληψης αλατιού.
Στην μελέτη του British Medical Journal, εξετάστηκε η χρήση του αλατιού, καθώς και η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε 13 έρευνες που δημοσιεύτηκαν από το 1966 έως το 2008. Οι έρευνες αυτές γίνανε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Φινλανδία, στην Ιαπωνία, στην Ολλανδία, στη Σκωτία και στην Ταϊβάν, και είχαν συμμετοχή περισσότερων από 177.000 ανθρώπων, τους οποίους παρακολούθησαν συνέχεια από 3,5 έως 19 χρόνια.

Πηγή: life in balance

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου