Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

10 τροφές για υγιή καρδιά


-Σολομός


Το ψάρι είναι μια άριστη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που προστατεύουν την καρδιά μας, μειώνοντας τις φλεγμονές και τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα. Αυτά τα λίπη επίσης, κρατούν τα επίπεδα χοληστερόλης μας υγιή. Καλό είναι λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να τρώμε σολομό ή άλλα λιπαρά ψάρια (όπως: τόνος, σαρδέλα, ρέγγα) τουλάχιστον δύο φορές ανά εβδομάδα. Για ένα υγιεινό γεύμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε ψημένες φέτες σολομού στη σχάρα με ένα πράσινο λαχανικό (πχ μπρόκολο) και μία μικρή σαλάτα με χυμό λεμονιού.


-Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, χαμηλώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL . Επιλέξτε ελαιόλαδο για το μαγείρεμα, ή κάνετε μία ωραία μια ωραία σάλτσα για βούτημα για ψωμί ολικής άλεσης, ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο σε ένα μικρό κύπελλο και προσθέτοντας λίγο βαλσαμικό ξίδι και λίγη ρίγανη.




-Βρώμη
Οι νιφάδες βρώμης περιέχουν μια διαλυτή ίνα που λέγεται «βήτα glucan », η οποία βοηθά στη μείωση της συνολικής χοληστερόλης και της χοληστερόλης LDL . Η διαλυτή ίνα κρατά επίσης το πεπτικό σύστημα υγιές. Απολαύστε λοιπόν χυλό βρώμης με λίγη καφέ ζάχαρη και αρκετές φράουλες ή καρύδια για το πρόγευμα. Τα δημητριακά που γίνονται με βρώμη είναι επίσης πολύ καλά με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα ή γάλα σόγιας με νωπά φρούτα.


-Μήλα
Τα μήλα περιέχουν ένα φυτοχημικό, βιοφλαβονοειδές, την Κουερσετίνη (quercetin), που ενεργεί ως αντιφλεγμονώδης και βοηθά στην αποτροπή θρομβώσεων στο αίμα. Τα μήλα περιέχουν βιταμίνες και ίνες, υπάρχουν σε διάφορες εύγευστες ποικιλίες και μπορείτε εύκολα να τα πάρετε μαζί σας. Φάτε ένα μήλο με μια χούφτα καρύδια ή αμύγδαλα σαν κολατσιό ή προσθέστε φέτες μήλου στις σαλάτες σας.


-Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί περιέχουν υγιή έλαια, βιταμίνη Ε και άλλες ουσίες που θα βοηθήσουν στον έλεγχο καλών επιπέδων χοληστερόλης. Τα αμύγδαλα είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεϊνών και ινών. Αποτελούν ένα άριστο κολατσιό από μόνα τους. Ακόμα μπορείτε να τρίψετε αμύγδαλα σε πράσινα φασόλια ή σπαράγγια με χυμό λεμονιού ως ένα υπέροχο, υγιεινό δευτερεύον πιάτο.


-Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί περιέχει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, τη Ρεσβερατρόλη. Η Ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι κάνει καλό στην καρδιά. Βέβαια πρέπει να απολαμβάνουμε το κρασί με μέτρο. Οι μελέτες δείχνουν ότι μόνο 120 έως 240 ml κόκκινου κρασιού απαιτούνται κάθε ημέρα.


-Σιτηρά - σπόροι ολικής άλεσης
Τα σιτηρά που κρατούν ολόκληρο τον καρπό, παρέχουν βιταμίνες και ίνες που θα βοηθήσουν να έχουμε μία υγιή καρδιά. Κάνετε ένα υπέροχο υγιές σάντουιτς με δύο φέτες 100% ψωμί ολικής άλεσης, μία λεπτή φέτα άπαχο ζαμπόν γαλοπούλας, φέτες ντομάτας και αβοκάντο, συν μαρούλι και λίγη μουστάρδα. Αλλάξτε ακόμα, τα άσπρα ζυμαρικά σε ζυμαρικά ολικής άλεσης σιταριού.


-Λαχανικά με πράσινο φύλλωμα
Τα λαχανικά με πράσινο φύλλωμα, περιέχουν φολικό οξύ (το οποίο βοηθά να κρατηθεί η ομοκυστεϊνη σε χαμηλά επίπεδα) και βιταμίνη Ε. Τα Λαχανικά με πράσινο φύλλωμα έχουν συνδεθεί επίσης με την καλύτερη διατήρηση της μνήμης όσο μεγαλώνουμε. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε φρέσκα φύλλα σπανακιού ή άλλα «πράσινα» για την αγαπημένη σαλάτα σας.


-Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι γεμάτες με βιταμίνες και λυκοπένιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Προσθέστε παχιές φέτες ντομάτας στα σάντουιτς και τις σαλάτες ή απολαύστε μία σάλτσα ντομάτας στη μακαρονάδα σας από ζυμαρικά ολικής άλεσης. Στην πραγματικότητα, η μαγειρευμένη σάλτσα ντοματών και η κονσερβοποιημένη σάλτσα που αγοράζετε, περιέχουν περισσότερο λυκοπένιο από τις ωμές ντομάτες.


Πηγή: life in balance

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου