Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας;





Δεν πίνετε αρκετό νερό επειδή φοβάστε μήπως ιδρώσετε; Ή μήπως δεν το χρειάζεστε; Πολύ κακώς, διότι το σώμα σας έχει ανάγκη από το νερό για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν ο οργανισμός σας έχει έλλειψη υγρών δεν γίνεται καλή κυκλοφορία του αίματος, η πίεση πέφτει, οι μυς χάνουν τη δύναμη και την αντοχή τους. Επιπλέον, σας είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθείτε αλλά και να υποφέρετε τη ζέστη των καλοκαιρινών μηνών. Το νερό που χάνεται με τη μορφή ιδρώτα στοχεύει στη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας σώματος, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν δεν πίνετε υγρά το σώμα υπερθερμαίνεται και κινδυνεύει να πάθει θερμοπληξία που εκδηλώνεται κυρίως με: πονοκέφαλο και ταχυκαρδία, σε συνδυασμό με αφυδάτωση του δέρματος και των βλεννογόνων.

Μην περιμένετε να διψάσετε
Για να εξασφαλίσετε στον οργανισμό σας τη σωστή πρόσληψη νερού, το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι απλώς να θυμάστε να πίνετε, ακόμη κι όταν δεν διψάτε. Όχι μόνο όταν ιδρώνετε πολύ και έχετε αισθητές αποδείξεις ότι αφυδατώνεστε. Να έχετε υπόψη σας ότι χάνετε υγρά, ακόμη κι αν βρίσκεστε αρκετές ώρες σε ένα χώρο που κλιματίζεται. Μπορεί να αισθάνεστε δροσεροί, ωστόσο το δέρμα στεγνώνει, εξαιτίας της υπερβολικής ξηρότητας της ατμόσφαιρας.
Ανακαλύψτε το νερό που κρύβεται σε φρούτα & λαχανικά
Θεωρείτε ότι το γάλα, ως υγρό, είναι ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα; Κάνετε λάθος. Οι μεγαλύτερες πηγές νερού είναι τα λαχανικά.
- Σε 1 μεγάλο αγγούρι (200γρ.) υπάρχουν τουλάχιστον 193γρ. νερό
- 1 μεγάλο μαρούλι (200γρ.) μας δίνει 188γρ. νερό
- Σε 1 ντομάτα 200γρ. υπάρχουν 188γρ. νερό
- 200γρ. ωμά κολοκυθάκια αποδίδουν 187γρ. νερό
- Σε 1 φλιτζάνι (200γρ.) φράουλες βρίσκονται 181γρ. νερό
- 2 φέτες πεπόνι (200γρ.) προσφέρουν 180γρ. νερό
- 1 πολύ μεγάλο ροδάκινο (200γρ.) περιέχει 181γρ. νερό
- 1 γκρέιπφρουτ 200γρ. διαθέτει 182γρ. νερό
3 προβλήματα και οι λύσεις τους
1. Στο γυμναστήριο καίγοντας θερμίδες, χάνετε και πολύ νερό
Για ένα άτομο που αθλείται, το πρόβλημα δεν είναι μόνο πόσο και πότε πρέπει να πίνει υγρά, αλλά και πότε και τι πρέπει να τρώει για να ξαναδώσει στον οργανισμό ότι έχει ξοδέψει με τη σωματική άσκηση.
Ιδιαίτερα τις ημέρες που πηγαίνει στο γυμναστήριο, θα πρέπει να καταναλώνει ένα πλούσιο πρωινό γεύμα: 250ml γάλα ή το ρόφημα που σας προτείνουμε παρακάτω, τρόφιμα πλούσια σε νερό, βιταμίνη Β2 και πρωτεΐνες, 2 φρυγανιές με μέλι ή μαρμελάδα -πλούσια σε σάκχαρα, που είναι το κυριότερο καύσιμο του σώματός μας- και αν είναι δυνατόν μερικές φέτες βραστή γαλοπούλα, για τις πρωτεΐνες που χρησιμεύουν στην κατασκευή της μυικής μάζας.
Για να μην αντιμετωπίσει έλλειψη δύναμης κατά τη διάρκεια της προπόνησης, θα πρέπει να καταναλώσει για κολατσιό γύρω στις 11 ένα φρούτο ή ένα χυμό. Επιπλέον, μετά την άσκηση μπορεί να ξαναβρεί τη χαμένη ενέργεια τρώγοντας ένα απλό σάντουιτς με τυρί και ζαμπόν, χωρίς σάλτσες ή άλλα καρυκεύματα και ένα γιαούρτι. Παράλληλα, θα πρέπει να πίνει πολύ νερό και ίσως ένα από τα ειδικά ροφήματα για μετά την άσκηση.
-Ενέργεια με γάλα
Βάλτε μέσα σε ένα σουρωτήρι 100γρ. βατόμουρα και 50 γρ. μαύρα μύρτιλλα και ξεπλύντε τα γρήγορα. Ρίξτε τα στο μίξερ μαζί με 100γρ. μαύρα δαμάσκηνα πλυμένα και τεμαχισμένα και 100γρ. ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Χτυπήστε για λίγα λεπτά το μίγμα και έπειτα πιείτε το. Προσφέρει 0,3 mg βιταμίνης Β2, 296ml νερό και 128 θερμίδες.
2.Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη θάλασσα, το σώμα «εξατμίζεται»
Όταν περνάει κανείς όλη την ημέρα στην παραλία, κάτω από τον ήλιο θα πρέπει να καταναλώνει πολλούς χυμούς εσπεριδοειδών, σαλάτες και φρουτοσαλάτες που τον προστατεύουν από τον κίνδυνο της αφυδάτωσης αλλά και των υπεριωδών ακτινών του ηλίου.
Δεν πρέπει να περνάμε μια ολόκληρη ημέρα στην παραλία χωρίς να πιούμε τίποτα. Θα πρέπει το σώμα να δέχεται τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών. Με ποιο τρόπο; Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα μεγάλο μπουκάλι νερό του 1 ½ λίτρου, το οποίο θα πιούμε μέσα στην ημέρα. Επίσης, να καταναλώνουμε τις κατάλληλες τροφές, όπως 2-3 φλιτζάνια τσάι με ελάχιστη ζάχαρη, ένα χυμό εσπεριδοειδών ο οποίος είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και συμβάλλει στην αποτροπή της μείωσης του αμυντικού συστήματος που προκαλείται συνήθως από τον ήλιο, καθώς και της εμφάνισης επιχείλιου έρπητα.
-Στη θάλασσα, με πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
Για μεσημεριανό γεύμα, να προτιμηθεί μια σαλάτα εποχής και μια φρουτοσαλάτα, όχι μόνο επειδή περιέχουν περισσότερο νερό. Ειδικά τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν πορτοκαλί χρώμα όπως τα καρότα, οι πιπεριές, τα βερίκοκα, αποτελούν επιπλέον πηγή β-καροτίνης, μιας ουσίας που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει την ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου.
-Χυμός πλούσιος σε νερό & β-καροτίνη
Διαλέξτε 100γρ. φύλλα μαρουλιού από την καρδιά του, πλύντε τα και χτυπήστε τα στο μίξερ. Προσθέστε 100γρ. καρότα και 20γρ. φύλλα βασιλικού, τα οποία θα ξεπλύνετε κάτω από τη βρύση. Χτυπήστε τα όλα μαζί και στη συνέχεια καρυκεύστε τα με ένα κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αλάτι. Ο χυμός αυτός προσφέρει 1518 μικρογραμμάρια β-καροτίνη, 204ml νερό και 107 θερμίδες.
3. Με το κλιματιστικό αφυδατωνόμαστε χωρίς να ιδρώνουμε
Δεν υποφέρουμε την πολύ ζέστη στο γραφείο ή στο σπίτι, ωστόσο το κλιματιστικό ξηραίνει υπερβολικά την ατμόσφαιρα, αφυδατώνοντας το δέρμα και τα μαλλιά. Γι’ αυτό θα πρέπει να πίνουμε πολύ περισσότερο. Ιδανικό είναι ένα νερό πλούσιο σε μεταλλικά άλατα.
Όσοι αποφεύγουν να πίνουν πολύ νερό επειδή τους προκαλεί συχνοουρία, αυτό δεν αποτελεί ικανοποιητική δικαιολογία. Μπορούν κάλλιστα να δοκιμάσουν ένα νερό πλούσιο σε μεταλλικά άλατα (κάτι που θα διαπιστώσετε από την ετικέτα του), το οποίο ενεργοποιεί λιγότερο τη λειτουργία των νεφρών, απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον οργανισμό και επομένως ενδείκνυται περισσότερο για την καταπολέμηση της αφυδάτωσης.
-1 μπουκάλι τσάι για να ξαναβρείτε τη χαμένη σας ενέργεια
Ετοιμάστε από το σπίτι 1 λίτρο τσάι (όχι πολύ δυνατό και με ελάχιστη ζάχαρη) και πάρτε το μαζί σας στη δουλειά. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τον καφέ. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε γεμάτοι υγρά και ενέργεια! Επιπλέον, μπορείτε στο συνηθισμένο σας πρωινό να προσθέσετε το υγρό μίγμα που σας προτείνουμε, που είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και κάνει πολύ καλό στο δέρμα.
-Συνταγή για ενυδατωμένο δέρμα
Πλένετε γρήγορα 50γρ. φράουλες κάτω από τρεχούμενο νερό. Τοποθετήστε τις στο μίξερ μαζί με 100γρ. φρεσκοστυμένο χυμό γκρέιπφρουτ, 100γρ. πεπόνι σε κομμάτια και 2 κυβάκια πάγο. Χτυπάτε για μερικά λεπτά και το πίνετε αμέσως. Χαρίζει στον οργανισμό 99mg βιταμίνη C, 246ml νερό και 72 θερμίδες.


Της Εύης Σκλατινιώτη
ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου