Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Ζυθολόγος.




Επάγγελμα ζυθολόγος. Μία λέξη άγνωστη ίσως για τους περισσότερους από εμάς. Ένα νέο επάγγελμα που γεννήθηκε μέσα από τo σύγχρονο γαστρονομικό τοπίο, και συγκεκριμένα από τη γευσιγνωσία μπίρας.  Ένα επάγγελμα που απαιτεί μία καθαρότητα των αισθήσεων από όσους αποφασίσουν να το ακολουθήσουν.  Ο ζυθολόγος είναι ο ειδικός των αισθήσεων που γεννάει η απόλαυση της μπίρας. Η γευσιγνωσία της μπίρας, αντίθετα με ό,τι θα πίστευε κανείς, δεν περιορίζεται στην όσφρηση και στη γεύση. Ο γνωστός Γάλλος ζυθολόγος, Herve Marziou (φώτο), διευκρινίζει, «Η γευσιγνωσία της μπίρας επεκτείνεται σε όλες μας τις αισθήσεις και μας ξεναγεί στα μυστικά και τις ιδιότητες του ζύθου του εκλεκτού».
Επίσης σημαντική είναι η ακοή, καθώς η μπίρα «απελευθερώνεται» από την πίεση που υφίσταται στο μπουκάλι και κυλάει στο ποτήρι ή όταν τραβάμε το πώμα μιας φιάλης μπίρας και τη σερβίρουμε, ο ήχος είναι εκεί, παρών, λίγο ή πολύ υπόκωφος, λίγο ή πολύ εκλεπτυσμένος.
Η γεύση, φυσικά, είναι το σημαντικότερο στοιχείο. Ο γευσιγνώστης γεύεται πρώτα τις πρώτες ύλες που χαρίζουν στην μπίρα τις νότες των δημητριακών, τα αρώματα βύνης και λυκίσκου.
Στη συνέχεια ακολουθούν τα αρώματα των ανθών μέχρι αυτά του ξύλου. Κάποιες φορές αισθανόμαστε τα αρώματα κομμένων βοτάνων. Αυτό που είναι όμως σημαντικό είναι η άφεση στις αισθήσεις, ο αυθορμητισμός. Στο τέλος, έρχονται τα αρώματα των φρούτων ή του φρέσκου βουτύρου.
Κόκκινες, ξανθιές, μελαχρινές, όλες πρέπει να δοκιμάζονται από τις πιο ανοιχτές στις πιο σκουρόχρωμες και πιο «συμπαγείς». Η ποικιλία μπιρών είναι ανεξάντλητη: μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε, να τις γευτούμε και να τις αγαπήσουμε. 

ΑΠΟ:http://foodanddrinks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου