Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010


ΣΑΛΕΠΙ




ΜΕΡΗ που φυτρώνει: στα βουνά
ΣΥΛΛΟΓΗ: καλοκαίρι
ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ: τον καρπό του, που είναι σαν καρύδι (κόνδυλος ή βολβός) ΧΡΗΣΗ: Οι κόνδυλοι του σαλεπιού μαζεύονται τέλη καλοκαιριού, και αφού πλυθούν και αποξηραθούν τρίβουμε τον καρπό του, παίρνουμε σκόνη σαν άσπρο αλεύρι, το βράζουμε και γίνεται σαν χυλός.
ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ:
- Κάνει καλό στην πέψη των τροφών
- Βοηθά γενικά το στομάχι
- Χρησιμεύει ως μαλακτικό
- Είναι θερμαντικό ρόφημα για τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά
- Το κατάπλασμα του (κοπάνισμα των βολβών του με λάδι, ρακί ή οινόπνευμα) χρησιμοποιείται σε ερεθισμούς του δέρματος
Θεραπευτικές Ιδιότητες και Χρήση: Το Σαλέπι είναι ένα ρόφημα θερμαντικό, προληπτικό του κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι. Καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση ταυτόχρονα.Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο. Γι’ αυτό τονώνει όλο το σώμα, «από τα νύχια ως την κορυφή». Βοηθά εξασθενισμένους από αρρώστιες οργανισμούς να ανακάμψουν και να αναρρώσουν γρηγορότερα.
Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και των εντέρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου