Τι να προσέξουμε όταν αγοράζουμε έτοιμα φαγητά από κυλικεία, καντίνες, πλοία κ.ο.κ. Κάθε φορά που αποφασίζουμε να κάνουμε ένα ταξίδι και να φύγουμε από το σπίτι μας θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάποιες οδηγίες για τη σωστή επιλογή των γευμάτων προκειμένου να αποφύγουμε τα επικίνδυνα προϊόντα που μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Επιλέγετε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων. - Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
-
Έτοιμα snacks (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60°C, να είναι, δηλαδή, πολύ ζεστά.
- Σαλάτες που διατίθενται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.
- Οι προθήκες (βιτρίνες) με χύμα παγωτά, πρέπει να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Τα παγωτά να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα, σε έντομα και να σερβίρονται, με καθαρά σκεύη.
-
Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κ.λπ.) πρέπει να είναι καλοψημένα.
-
Τα ψυγεία, με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7οC).
- Τα τρόφιμα, που δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δε διατηρήθηκαν στο ψυγείο πρέπει να πετιούνται.
Γράφει η Ίσαρη Γεωργία, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου «Αττικόν»
ΠΗΓΗ www.mednutrition.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου