Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

Θρεπτική αξία ζυμαρικών

Τα ζυμαρικά περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες, πιο συγκεκριμένα άμυλο και είναι χαμηλά σε πρωτεΐνη και λίπος. Περιέχουν επίσης βιταμίνες Β1 και Β2 καθώς και ορισμένα μεταλλικά στοιχεία.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ορισμένα από τα θρεπτικά τους συστατικά χάνονται είτε στο νερό είτε εξαιτίας της θέρμανσης, ειδικότερα μέρος του αμύλου, των πρωτεϊνών, του φωσφόρου και της βιταμίνης Β1.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανισορροπία των πρωτεϊνών των ζυμαρικών σε ορισμένα αμινοξέα και πιο συγκεκριμένα σε λυσίνη (απαραίτητο αμινοξύ), είναι εξαιρετικής σημασίας το να συνοδεύονται με άλλα τρόφιμα που έχουν διαφορετικά είδη πρωτεϊνών προκειμένου να βελτιωθεί η διατροφική τους αξία. Η κοινή πρακτική κατανάλωσης των ζυμαρικών σε συνδυασμό με μία ευρεία ποικιλία συστατικών ή/και σαλτσών βελτιώνει εκπληκτικά την ολική τους διατροφική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου