Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010

παστερίωση - αποστείρωση


Η αποστείρωση χρησιμοποιείται για την καταστροφή των ανθεκτικών σπόρων των βακτηριδίων, παραδείγματος χάριν σε κονσερβοποιημένα προϊόντα. Αυτά τα προϊόντα θερμαίνονται σε θερμοκρασία 120 °C ή σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία (UHT) 140 °C, σκοτώνοντας τα βακτηρίδια και τους σπόρους τους. Δεδομένου ότι τα βακτηρίδια δεν επιβιώνουν κατά τη διεργασία της αποστείρωσης, τα αποστειρωμένα προϊόντα έχουν μια πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα παστεριωμένα προϊόντα. Το μειονέκτημα της αποστείρωσης είναι ότι η ποιότητα μερικών προϊόντων, όπως το γάλα, επηρεάζεται, και ορισμένες βιταμίνες μπορούν να χαθούν (Β-βιταμίνες και βιταμίνη C).

ΠΗΓΗ: Food - Info. net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου