Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010

Παραγωγή τσαγιού

Η παραγωγή του τσαγιού περιλαμβάνει διάφορα βήματα:

1)Μαρασμός
2)Τύλιγμα
3)Οξείδωση (`ζύμωση`)
4)Ξήρανση
5)Συσκευασία

Αν και η διαδικασία είναι σχετικά απλή, κάθε βήμα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά για να εξασφαλιστούν η κατάλληλη γεύση και το άρωμα.
Μαρασμός
Ο στόχος είναι να μειωθεί η υγρασία στα φύλλα του τσαγιού μέχρι 70% (ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή).
Το τσάι απλώνεται σε ένα δίκτυο αυλακιών. Στη συνέχεια, αέρας διαπερνάται ανάμεσα στο τσάι αφαιρώντας την υγρασία με έναν ομοιόμορφο τρόπο.
Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 12 έως 17 ώρες. Στο τέλος αυτής της περιόδου το φύλλο είναι μαλακό και εύκαμπτο και έτσι θα τυλιχθεί καλά. 

Τύλιγμα
Το τσάι τοποθετείται σε μια τυλιχτική μηχανή, η οποία περιστρέφεται οριζόντια στο κυλιόμενο τραπέζι. Αυτή η πράξη δημιουργεί την στριμμένη κατσαρή όψη των φύλλων τσαγιού. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του τυλίγματος, τα φύλλα επίσης σπάνε για να είναι ανοικτά, αρχίζοντας την τρίτη επεξεργασία.
Αντί για το πιο παραδοσιακό και απαλό τύλιγμα, χρησιμοποιούνται άλλες δύο μέθοδοι για την παραγωγή κυρίως του μαύρου τσαγιού για το καλύτερο τέλος της κλίμακας, δηλ. του αερίσματος και του διαχωρισμού της σκόνης. Αυτά τα τσάγια προορίζονται συνήθως για την παραγωγή τσαγιού σε σακουλάκια.

Η CTC μέθοδος παραγωγής :

Το CTC σημαίνει σύνθλιψη, σκίσιμο και κατσάρωμα. Το μαραμένο φύλλο κόβεται συχνά σε ένα ομοιόμορφο μέγεθος από τη μηχανή. Κατόπιν τα φύλλα τροφοδοτούνται στη CTC μηχανή όπου συνθλίβονται, σχίζονται και κατσαρώνουν σε μια ενιαία λειτουργία από μεταλλικούς κυλίνδρους. Ο εκχυλισμένος χυμός συλλέγεται και προστίθεται στα φύλλα πάλι. Τα συνθλιμμένα φύλλα έπειτα οξειδώνονται, ξηραίνονται και ταξινομούνται. Η CTC μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως στις Ινδικές περιοχές.

Η μέθοδος LTP :

Η τρίτη μέθοδος παραγωγής του μαύρου τσαγιού είναι η μέθοδος LTP, που ονομάστηκε έτσι από τον εφευρέτη της σχετικής μηχανής, τον επεξεργαστής τσαγιού Lawrie. Σε αυτήν την μέθοδο, τα μαραμένα φύλλα συχνά ισιώνονται πριν υποβληθούν σε επεξεργασία στη μηχανή LTP. Εδώ σχίζονται ουσιαστικά σε κομμάτια, από λεπίδες που περιστρέφονται με υψηλή ταχύτητα. Αυτό ακολουθείται από τις συνηθισμένες διαδικασίες οξείδωσης, ξήρανσης και ταξινόμησης.Οξείδωση (ζύμωση)
Μόλις το τύλιγμα είναι πλήρες, το τσάι είτε τίθεται στις γούρνες είτε απλώνεται σε τραπέζια όπου τα ένζυμα μέσα στα φύλλα του τσαγιού έρχονται σε επαφή με τον αέρα και αρχίζουν να οξειδώνονται. Αυτό δημιουργεί τη γεύση, το χρώμα και τη δύναμη του τσαγιού.
Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας που το φύλλο αλλάζει από πράσινο σε ανοικτό καφέ και μετά σε σκούρο καφέ και συμβαίνει περίπου στους 26 βαθμούς.
Αυτό το στάδιο είναι κρίσιμο για την τελική γεύση του τσαγιού, εάν αφήνεται πάρα πολύ, η γεύση θα χαλάσει. Η οξείδωση διαρκεί μεταξύ μισής ώρας και 2 ώρες. Αυτή η διαδικασία ελέγχεται συνεχώς με τη χρήση ενός θερμομέτρου μαζί με έτη εμπειρίας. Το τσάι έπειτα περνά στο τελικό στάδιο της ξήρανσης.
Όσο περισσότερο οξειδώνεται, τόσο πιο σκούρο είναι το τσάι. Τα πράσινα τσάγια δεν είναι οξειδωμένα ή είναι για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο. Τα τσάγια Oolong (δείτε την ερώτηση....) είναι μερικώς οξειδωμένα, ενώ τα μαύρα τσάγια είναι πιο πλήρως οξειδωμένα.
Συχνά αυτό το βήμα αναφέρεται ως ζύμωση. Εντούτοις, η ζύμωση απαιτεί τη χρήση μικροοργανισμών (βακτηρίδια, μούχλες, ζύμες, όπως στο ψωμί, την μπύρα), που δεν είναι η περίπτωση για τη ζύμωση του τσαγιού. Η ζύμωση του τσαγιού είναι μια χημική διαδικασία οξείδωσης.

Ξήρανση
Για να σταματήσει η διαδικασία οξείδωσης, το τσάι περνά μέσα από στεγνωτήρες καυτού αέρα. Αυτό μειώνει τη συνολική περιεκτικότητα σε υγρασία κάτω από περίπου 3% και σταματά τα ένζυμα. Η οξείδωση θα σταματήσει από αυτή τη διαδικασία και τώρα το ξηρό τσάι είναι έτοιμο για να ταξινομηθεί σε κατηγορίες πριν από τη συσκευασία. Για τις κατηγορίες, δείτε το αρχείο ταξινόμηση του τσαγιού.
Συσκευασία
Το τσάι συσκευάζεται κανονικά σε μεγάλα ξύλινα κιβώτια και εξάγεται. Μπορεί περαιτέρω να συσκευαστεί σε μικρότερες συσκευασίες, τα σακουλάκια τσαγιού κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου