Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Φυστικοβούτυρο


Το φυστικοβούτυρο επινοήθηκε από τον Αμερικανικής καταγωγής γιατρό και χορτοφάγο Dr John Harvey Kellogg το1894 ως μια θρεπτική και ευκολόπεπτη υγιεινή τροφή για τους ασθενείς του. Παρά το όνομα του, το φυστικοβούτυρο δεν περιέχει καθόλου βούτυρο ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το φυστικοβούτυρο συνήθως περιέχει φυστίκια, αλάτι και μερικές φορές γαλακτοματοποιητή. (Αν και σε πολλά προιόντα βάζουν διάφορες προσμίξεις μέχρι και σοκολάτα κλπ)
Θετικά:
Το φυστικοβούτυρο είναι μιά τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, η οποία ειναι το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό του ανθρώπινου οργανισμού και καταπολεμά τον καρκίνο, Βιταμίνη Β3 που βοηθά τον οργανισμό στην επισκευή των κυττάρων, περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικά ακόρεστα (μονακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά («καλά» λιπαρά) που ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη/ρίχνουν την κακή/αδυνατίζουν/βοηθάνε στη λίμπιντο/πρωτεινοσύνθεση κλπ, σίδηρο, ασβέστιο, Resveratrol που θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιγηραντική διαδικασία και καταπολεμά τα βακτήρια/ιούς/μύκητες, p-coumaric οξύ που συμβάλλει στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, νιασίνη που καταπολεμά το αλτσχάιμερ, φυτικές ίνες που είναι κατά του καρκίνου/παχυσαρκίας κλπ.
Συμφωνα με έρευνες, η χρησιμοποίηση φυστικοβούτυρου και άλλων ξηρών καρπών από τον γυναικείο πληθυσμό, μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο παρουσίασης διαβήτη τύπου 2.
Αρνητικά
το θέμα είναι ότι δυστυχώς κανονικό φυστικοβούτυρο δεν υπάρχει, ή πιο σωστά, δύσκολα βρίσκεται στην ελλάδα και όταν βρείτε είναι πανάκριβο. το επεξεργασμένο φυστικοβούτυρο έχει και "κακά" λίπη.
επίσης περιέχουν πολλά συντηρητικά, αρωματοποιητές κλπ που είναι επικίνδυνα για την υγεία ειδικά η αφλατοξινη Β1 που είναι πολύ τοξική και καρκινογόνος ουσία.

πρόσφατα βρέθηκε σαλμονέλα σε φυστικοβούτυρο και έστειλε 500 άτομα στο νοσοκομείο με 6 θανάτους. η εταιρεία kellogs μάζεψε (υποτίθεται όλα) τα προβληματικά προιόντα που περιέιχαν φυστικοβούτυρο απο κριτσίνια μέχρι και σοκολάτες.
ανάλογα με τη χρησή(ώρα-ποσότητα) μπορεί να αυξήσει το πάχος και να δυσκολέψει τον ύπνο.
Κατανάλωση:
προσωπικά πιστεύω μία χρήση του στυλ 1-2 κουταλάκια του γλυκού τη μερα ή κάθε δεύτερη μέρα είναι οκ
αν και δε μου αρέσει πολύ από μόνο του, συνδοιάζεται πολύ ωραία με μέλι, μερέντα, σε σάντουιτς, γλυκά, σαλάτες και πολλά άλλα. το χρησιμοποιώ πάντα όταν φτιάχνω μπάρες πρωτεΐνης γιατί εκτός των άλλων "δένει" το μείγμα.
απόφυγετέ το μεταπροπονητικά και πριν τον ύπνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου