Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Παρθένο ελαιόλαδο

Είναι το ελαιόλαδο το οποίο λαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο από τους καρπούς της ελιάς, με μηχανικά ή φυσικά μέσα, τα οποία δεν προκαλούν αλλοιώσεις στην τελική ποιότητά του (χαμηλές θερμοκρασίες στα ελαιοτριβεία κλπ).
Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά ένας φυσικός φρουτοχυμός που περιέχει όλα τα ευεργετικά για την υγεία θρεπτικά στοιχεία. Το λάδι αυτό δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία πέραν της έκθλιψης και πιθανόν της μετάγγισης, της φυγοκέντρισης, ή της διήθησης. Το παρθένο ελαιόλαδο ανάλογα με το βαθμό της οξύτητάς του αλλά και των γευστικών χαρακτηριστικών του χωρίζεται στις εξής κατηγορίες:
α. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (extra virgin oil) , με βαθμό μέγιστης οξύτητας 1 γραμ. σε 100 γραμ. ελαιολάδου, ή οξ.1%. Θεωρείται το καλύτερο σε ποιότητα λάδι(φυσικός χυμός), που λαμβάνεται από τους καρπούς της ελιάς με αποκλειστικά μηχανικές ή φυσικές μεθόδους και πάντα κάτω από συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών. Ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί σε ωμές και βραστές σαλάτες, σε λιτές σάλτσες (λεμονόλαδο, λαδόξιδο), για βραστά ή ψητά ψάρια και κρέατα, πάνω σε ψωμί ή κρίθινα παξιμάδια, στην ταραμοσαλάτα, στη σκορδαλιά, τη μαιντανοσαλάτα και γενικά σε παρασκευές όπου δεν είναι απαραίτητο να θερμανθεί ή να μαγειρευτεί.
β. Παρθένο ελαιόλαδο ( fine virgin olive oil ) , με βαθμό μέγιστης οξύτητας 1,5% γραμ. σε 100 γραμ. ελαιολάδου, ή οξ.<1,50, σύμφωνα με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου. Αντίθετα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ η οξύτητα μπορεί να ανεβεί και μέχρι 2 γραμ. ανά 100 γραμ. ελαιολάδου. Κατάλληλο για φαγητά και γλυκά που ψήνονται στο φούρνο ή μαγειρεύονται, αφού μαριναριστούν ελαφρά, στο γκριλ ή τα κάρβουνα. Επίσης, και για λαδερά φαγητά ή για τροφές που τηγανίζονται, όπως ψάρια, κρέατα, αβγά, ομελέτες, χορτόπιτες, τηγανίτες και λαχανικά. Τέλος, και για το ζύμωμα αρτοσκευασμάτων. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε σαλάτες ωμές ή βραστές χωρίς η γεύση του να είναι καθόλου δυσάρεστη.
γ. Κοινό παρθένο ελαιόλαδο-κουράντε ( virgin olive oil semi - fine ) , με βαθμό οξύτητας 3,3 γραμ. ανά 100 γραμ. λαδιού, ή οξ.<3,30. Ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται βασικά για το μαγείρεμα λαδερών φαγητών, φαγητών της κατσαρόλας, οσπρίων, αλλά και για το τηγάνισμα λαχανικών και γλυκισμάτων. Φυσικά το ελαιόλαδο αυτής της οξύτητας καταναλώνεται, όπως και παλαιότερα άλλωστε από τους αγροτικούς πληθυσμούς, ακόμα και ωμό στις σαλάτες, λόγω της «στιβαρής» και γεμάτης γεύσης του, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως «λαδίλα».
δ. Βιομηχανικό παρθένο ή λαμπάντε ( virgin olive oil lampante ) . Πρόκειται για παρθένο ελαιόλαδο με υψηλή οξύτητα και άσχημη γεύση, οσμή και χρώμα. Είναι αδύνατο να καταναλωθεί ως έχει και πρέπει να περάσει από τη διαδικασία της χημικής επεξεργασίας και του ραφιναρίσματος. Στην επαρχία και ιδιαίτερα σε χωριά ελαιοπαραγωγικών περιοχών, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Μυτιλήνη, τα Ιόνια νησιά, η χρήση του παρθένου ελαιόλαδου (σε όλους τους τύπους του και σε όλους τους βαθμούς της οξύτητά του) ήταν γενικευμένη σε κάθε μαγειρική παρασκευή αλλά και στις ωμές ή βραστές σαλάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου