Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Παχαίνουν τα ζυμαρικά;

        Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, δεν προσφέρουν πολλές θερμίδες και συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους. Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένων ζυμαρικών (σπαγκέτι) περιέχει μόνο 99 θερμίδες. Όμως, σε αντίθεση με τα απλά σάκχαρα και τη ζάχαρη, η ενέργεια που προσφέρουν τα ζυμαρικά απελευθερώνεται πιο αργά.
 Για το λόγο αυτόν οι αθλητές υψηλού επιπέδου βασίζουν τη διατροφή τους σε αυτά. Η χρήση τους από τους αθλούμενους συμβάλλει στην αποθήκευση γλυκογόνου, δηλαδή ενέργεια στους μυς τους για να την απελευθερώνουν αποτελεσματικά όταν τη χρειάζονται. Στο σημείο αυτό ιδανική επιλογή κρίνονται τα ολικής αλέσεως. 
Τα ζυμαρικά γενικότερα περιέχουν ελάχιστες ποσότητες λίπους και νατρίου. Σε περίπου 40 γραμμ. μαγειρεμένων περιέχονται μόνο 0,5 γραμμ. λίπους και 5 mg νατρίου. Σύμφωνα με τις οδηγίες της πρόσφατης διατροφικής πυραμίδας, συστήνεται κατανάλωση 6 έως 11 μερίδων σύνθετων υδατανθράκων κάθε μέρα. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται εύκολα με την προσθήκη ζυμαρικών δύο με τρεις φορές στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό μας. Ακόμη, τα ζυμαρικά, εκτός από το ότι είναι εύπεπτα, διακρίνονται για τον πλούτο τους σε θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρος, ασβέστιο, φωσφόρος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, θειαμίνη, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη). Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα αυτών των βιταμινών, εξυπηρετούν την ενίσχυση της καλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος και τη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.


ΠΗΓΗ: www.shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου