Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Πού οφείλεται η διαφορά στη γεύση και στο άρωμα του ελαιολάδου ανά περιοχή;




Η γεύση, το άρωμα και πολλές φορές το χρώμα του ελαιολάδου εξαρτάται από παράγοντες όπως το έδαφος, οι κλιματολογικές συνθήκες και η ποικιλία της ελιάς. Επίσης, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του λαδιού επηρεάζονται από το υψόμετρο του ελαιώνα, από την ηλιοφάνεια και πολλές φορές και από τον προσανατολισμό των δένδρων. Έτσι παρατηρούνται διαφορές στα χαρακτηριστικά των ελαιολάδων που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές, ακόμη και αν όλοι οι άλλοι παράγοντες (π.χ. ποικιλία ελιάς, διαδικασία συγκομιδής, έκθλιψης και αποθήκευσης) είναι ίδιοι. Για παράδειγμα, το λάδι από πετρώδη εδάφη στις πλαγιές των ορεινών περιοχών της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου, θεωρείται πλουσιότερο σε άρωμα και γεύση και το χρώμα του είναι χρυσοπράσινο, ενώ το λάδι της Μυτιλήνης είναι ελαφρύτερο και πιο «γλυκόπιοτο» σε γεύση και το χρώμα του πιο ανοικτό κίτρινο. Επίσης, τα ξηρά και ασβεστολιθικά εδάφη προσδίδουν πλούσιο άρωμα στο ελαιόλαδο σε αντίθεση με τα υγρά και αργιλώδη εδάφη. 


ΠΗΓΗ ΕΛΑΙΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου