Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ. ΓΕΝΙΚΑ
Πουλερικά και σαλμονέλα

Το κρέας των πουλερικών συχνά είναι και η εστία μικροοργανισμών, ειδικά σαλμονέλας που αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται ταχύτατα σε θερμοκρασία δωματίου, γι’ αυτό και όταν, αποψύχετε τα πουλερικά, κρατάτε τα στο ψυγείο σας και όχι στον πάγκο της κουζίνας. Το ίδιο και όταν μαρινάρετε τα πουλερικά, κρατήστε τα στο ψυγείο, και μην χρησιμοποιείτε ξανά τα υγρά μαριναρίσματος. 

Θερμοκρασία πουλερικού

Χρησιμοποιείτε θερμόμετρο που βυθίζεται στο εσωτερικό του πουλερικού . Η θερμοκρασία του πρέπει κατά το ψήσιμο ή μαγείρεμα να φθάνει τους 140 βαθμούς F. 

Σωστό ψήσιμο πουλερικών

Πολύ σημαντικό είναι τα πουλερικά πρέπει να ψήνονται πολύ καλά. Δεν πρέπει στο εσωτερικό τους, όταν τεμαχίζονται να υπάρχουν ίχνη κοκκινωπού ή ροζ χρώματος. Το ίδιο ισχύει και για τους χυμούς του ψημένου κρέατος. Θα πρέπει να είναι διαυγείς, και άχρωμοι (όχι κοκκινωποί). Σκούρο κρέας πουλερικών

Ειδικά το σκούρο κρέας των πουλερικών είναι πλουσιότερο σε σίδηρο και ψευδάργυρο απ’ ότι το λευκό, χωρίς βέβαια, το δέρμα. 

Πουλερικά και ψευδάργυρος

Μια μικρή μερίδα πουλερικών εξασφαλίζει μέχρι και το 30% της απαιτούμενης καθημερινής ποσότητας ψευδαργύρου που ο οργανισμός χρειάζεται. 

Πουλερικά και σίδηρος

Ένα μέτριο κομμάτι πουλερικών την ημέρα (3 ίντσες) μπορεί να εξασφαλίσει 10-20% από την απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα σιδήρου που το σώμα χρειάζεται. 

Πουλερικά και βιταμίνη Β12

Τα πουλερικά περιέχουν επίσης Βιταμίνη Β12 που απαντάται μόνον σε ζωικά είδη διατροφής, και που θεωρείται από τους επιστήμονες άκρως απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Άσπρο κρέας στήθους και Νιασίνη

Το άσπρο κρέας (στήθος) του κοτόπουλου περιέχει τις μεγαλύτερες ποσότητες Νιασίνης, η οποία έχει αποδειχθεί από μελέτες επιστημόνων ότι μειώνει την χοληστερόλη που ως αποτέλεσμα, μειώνεται και ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών. 

Κοτόπουλο και γαλοπούλα

Το κοτόπουλο και οι γαλοπούλες, ανάλογα με το μέρος του σώματός τους, παρέχουν από 20-65% από την απαιτούμενη καθημερινή ποσότητα βιταμινών Β που ο οργανισμός μας χρειάζεται για να διατηρηθεί σε υγειή κατάσταση. 

Πουλερικά και βιταμίνες

Τα πουλερικά είναι κατάφορτα με τρεις από τις πλέον σημαντικές βιταμίνες Β. Την Νιασίνη, την Βιταμίνη Β6 και την Β12. 

ΠΗΓΗ www.asxetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου