Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Είσοδος τοξικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό




toxins.jpgΟι οδοί εισόδου μιας τοξικής ουσίας είναι κυρίως το δέρμα, η αναπνευστική οδός και το γαστρεντερικό σύστημα. Οι τοξικές ουσίες που μπορεί να βρίσκονται στα τρόφιμα και να αποτελούν χημικούς κινδύνους που εξετάζονται σε μια μελέτη HACCP για την υγεία του καταναλωτή είναι τοξίνες βακτηριακής προέλευσης (π.χ. σταφυλοκοκκική εντεροτοξίνη), μυκοτοξίνες, βαρέα μέταλλα, παρασιτοκτόνα, φυτοπροστατευτικά, διοξίνες, PCBs, κτλ. Η απορρόφησή τους από τον γαστρεντερικό σωλήνα δεν είναι ομοιόμορφη και συνήθως αυξάνεται προοδευτικά από το στόμα μέχρι το πρωκτό. Σημαντικό μέρος της απορρόφησης γίνεται απο το στομάχι, ο ρυθμός της οποίας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως:


Το pH του στομάχουΗ κενότητα/πληρότητα του στομάχουΤο είδος της τροφής όχημα
Συνέργεια / ανταγωνισμός άλλων ουσιώνΗ διαβρωτική δραστικότητα της ουσίας Η λειτουργική ικανότητα του στομάχου
Η λιποδιαλυτότητα της τοξικής ουσίαςΤο μοριακό βάρος της τοξικής ουσίαςΗ τοξικότητα της ουσίας
           ΠΗΓΗ: FOODSAFETY.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου