Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010

Νηστεία Σαρακοστής-Θαλασσινά


Τα θαλασσινά (κεφαλόποδα, όστρακα, μαλάκια) είναι τα μόνα ζωικά τρόφιμα που επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Σε γενικές γραμμές αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. 
Ωστόσο πρόκειται για ευπαθή τρόφιμα, δηλ. υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι μολυσμένα με ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς. . Συνεπώς απαιτείται προσοχή κατά την αγορά τους και στο χειρισμό τους (συντήρηση-μαγείρεμα


Τί μπορούμε να κάνουμε για να καταναλώσουμε με ασφάλεια τα θαλασσινά;



ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ 
(χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, κ.λ.π.)





  
1 μοσχοχτάποδο, 2 καλαμάρια, 3 θράψαλο
Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

Την οσμή : Θα πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.  

Την επιφάνεια του σώματος: Θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή  

Τα πλοκάμια-βεντούζες: Θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.  

Την σάρκα: Θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.  

Τα μάτια: Θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
    Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και με ένα απαλό στρώμα πάγο επάνω του. Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών. 

    ΔΙΘΥΡΑ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ 
    Γενικά να γνωρίζουμε ότι, το ροζ χρώμα της επιφάνειας της σάρκας είναι η συχνότερη αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν άσχημα και τραβώντας τα πλοκάμια κόβονται εύκολα.
    (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια, κ.λ.π.)


      
    1 γυαλιστερές, 2 αμοιβάδα, 3 κτένι
    Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά. Επειδή είναι επιρρεπή σε αλλοιώσεις συνίσταται να καταναλώνονται ζωντανά.

    Τα κελύφη: Θα πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα, ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.  

    Το περιεχόμενο : πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.  

    Η σάρκα : πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή σώματος με τσίμπημα καρφίτσας η σταγόνων λεμονιού).
      Όσον αφορά στα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.


      Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα, με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Η ημερομηνία ανάλωσης πρέπει να απέχει το πολύ 5 ημέρες, από την μέρα της αποκελύφωσης.

      ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ 
      (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια, κλπ)


       
      1 γαρίδα, 2 γάμπερη
      Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα.
      Για τα νωπά πρέπει:

      Η οσμή να είναι ευχάριστη (θάλασσα).  

      Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.  

      Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.  

      Οι οφθαλμοί να γεμίζουν τη κόγχη των ματιών.  

      Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.  

      Τα όστρακα στα μπαγιάτικα μαλακόστρακα είναι ξηρά και γλοιώδη.  

      Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
        Γενικά να γνωρίζουμε ότι, οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.

        Τα καρκινοειδή (αστακοί,γαρίδες, καραβίδες, αστακοκαραβίδες, λύρες, καβούρια) καλό είναι να διατηρούνται ζωντανά μέχρι να μαγειρευτούν ή να καταψυχθούν.Για τα κατεψυγμένα ισχύουν ότι και για τα φρέσκα. 
        ΑΧΙΝΟΙ










        αχινός




        Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί.

        ΑΠΟ: thematadiatrofis.blogspot.com




        Δεν υπάρχουν σχόλια:

        Δημοσίευση σχολίου