Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010

ΚΡΕΑΣ...Το κρέας ανήκει στην κατηγορία των τροφίμων με υψηλή διατροφική αξία, που δεν πρέπει να λείπουν από το τραπέζι μας.
 Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως:
 *η πρωτεΐνη, που αποτελεί σημαντικό δομικό συστατικό των κυττάρων
 *οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, που είναι υπεύθυνες για την δημιουργία αντισωμάτων
 *το λίπος, που εκτός από την ενέργεια που προσφέρει , προμηθεύει στον οργανισμό τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και K
*τα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, που σχετίζεται με την αναιμία και το μαγνήσιο, που βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος.
 Παρά τη μεγάλη θρεπτική του αξία όμως το κρέας όταν έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι ανθυγιεινό και συνδέεται με αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση άπαχου κρέατος, που θα προσφέρει στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να επιβαρύνει την υγεία μας.


 «Οι βιομηχανίες κρέατος προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να προωθούν στην αγορά καλύτερης ποιότητας κρέας, με λιγότερο λίπος«, επισημαίνει η Όλγα Κακουλίδη, διαιτολόγος – διατροφολόγος.
 «Για παράδειγμα, στο φρέσκο χοιρινό, στο άπαχο τμήμα του, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα έχουν μειωθεί κατά 31% το ολικό λίπος και κατά 29% τα κορεσμένα λιπαρά.
 Επίσης στη λιανική πώληση αφαιρείται το εξωτερικό, ορατό λίπος και έτσι μειώνεται το θερμιδικό φορτίο , η χοληστερίνη και το λίπος μέχρι και 50%».
 Σύνθεση χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος
 Χοιρινό
 Μπριζόλα:
 73,6 % υγρά
 23,6 % πρωτεΐνες
 1,8 % λίπος
 1,0 % άλατα
 Μηρός:
 75,1 % υγρά
 22,8 % πρωτεΐνες
 1,2 % λίπος
 1,0 % άλατα
 Μοσχάρι
 Πλευρά:
 74,4 % υγρά
 22,2 % πρωτεΐνες
 2,5 % λίπος
 1,3 % άλατα
 Φιλέτο:
 74,0 % υγρά
 21,8 % πρωτεΐνες
 3,2 % λίπος
 1,3 % άλατα
 Πώς να επιλέξετε άπαχο κρέας
 *Όταν αγοράζετε βοδινό επιλέξτε το φιλέτο ή στρογγυλό και όταν αγοράζετε χοιρινό το φιλέτο ή μπούτι.
 *Απομακρύνετε το ορατό λίπος.
 *Προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος. Φάτε το κρέας σας ψητό στη σχάρα ή στο φούρνο.
 * Επειδή το άπαχο κρέας δεν είναι πολύ τρυφερό, καλό θα ήταν να το βράσετε αργά ή να το μαρινάρετε σε όξινο μίγμα πριν το μαγείρεμα. Αν προσπαθήσετε να το τεμαχίσετε αντίθετα από τις ίνες μπορεί να γίνει πιο τρυφερό.
 *Μην ξεχνάτε ότι σημασία δεν έχει μόνο η ποιότητα αλλά και η ποσότητα. Φροντίστε η ποσότητα του κρέατος που θα καταναλώνετε να μην ξεπερνά τα 180γραμ. ημερησίως.
Γράφει η Μίνα Ράλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου