Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010

Πώς δεν θα πάθουμε τροφική δηλητηρίαση



1. Χρησιμοποιείτε διαφορετικούς νεροχύτες για το πλύσιμο ωμών ζωικών προϊόντων (κρέατα, πουλερικά, ψάρια) και οπωροκηπευτικών. Εναλλακτικά, καθαρίστε πολύ καλά τον νεροχύτη μετά το πλύσιμο της κάθε κατηγορίας, ειδικά αν σκοπεύετε να τον χρησιμοποιήσετε άμεσα. 
2. Κόβετε σε διαφορετικές επιφάνειες τα ψάρια, τα πουλερικά, τα κρέατα αλλά και τα λαχανικά.
3. Μη μαγειρεύετε κρεατικά που δεν...



έχουν ξεπαγώσει τελείως.
4. Η απόψυξη πρέπει να γίνεται μέσα στο ψυγείο και σε σκεύη, ώστε να μη στάξουν υγρά σε άλλα τρόφιμα. 
5. Αποψυγμένα τρόφιμα πρέπει να χρησιμοποιούνται αμέσως ή να τοποθετούνται στο ψυγείο.
6. Ποτέ μην ξανακαταψύχετε που έχουν ήδη αποψυχθεί: υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης.
7. Το καλοκαίρι η απόψυξη δεν γίνεται ποτέ σε θερμοκρασία δωματίου είναι ανοιχτή πρόκληση για κάθε λογής μικρόβιο.
8. Πριν τοποθετήσετε το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο, αφήστε το μια ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ποτέ όμως παραπάνω.
9. Ειδικότερα, ευπαθή τρόφιμα (για παράδειγμα, γάλα, τυριά, σαλάτες, αυγά, μαγειρεμένο κρέας και ψάρι, οστρακοειδή, καπνιστά, ζυμαρικά) που παραμένουν εκτός ψυγείου ως και δύο ώρες πρέπει να καταναλώνονται άμεσα ή να μπαίνουν στο ψυγείο. Αν μένουν από δύο έως τέσσερις ώρες εκτός ψυγείου, η μόνη επιλογή που έχετε είναι η άμεση κατανάλωση τους – η ψύξη απαγορεύεται. Τέλος, τρόφιμα που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από τέσσερις ώρες απλώς πετάξτε τα.
10. Τα τρόφιμα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο αφού τοποθετηθούν είτε σε κλειστά δοχεία είτε σε σακουλάκια. Διαφορετικά, πρέπει να τυλιχθούν με πλαστική μεμβράνη. 


πηγή
http://www.fora.gr/magazino/dilitiriasi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου