Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Καταστροφικές οι συνέπειες στη συγκομιδή



Η Ρωσία  μειώνει επιπλέον κατά 10 εκατομμύρια τόνους την επίσημη πρόβλεψή της για τη φετινή της συγκομιδή δημητριακών, από 90 εκατομμύρια τόνους που ήταν σε 60-65, μετά τον τραγικό συνδυασμό του καύσωνα και των μεγάλων πυρκαγιών, που πλήττουν όλη την περιοχή πολύ κοντά στη Μόσχα, αλλά και αρκετές σιβηρικές περιοχές, ανακοινώθηκε επίσημα στο Κρεμλίνο από τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πριν περίπου ένα επταήμερο, είχε ανακοινωθεί επισήμως ότι η φετινή συγκομιδή των δημητριακών θα πλησίαζε τελικά τα 70-75 εκατομμύρια τόνους. Είχε μάλιστα αποφασιστεί να μην εξαχθούν φέτος ρωσικά δημητριακά, ιδίως σιτάρι, την ώρα που η Ρωσία είναι ο τρίτος εξαγωγέας τους στον κόσμο. Αμέσως, ανεξαρτήτως των αποθεμάτων που υπάρχουν, μετά από έντονη κερδοσκοπία η τιμή του σιταριού κι άλλων δημητριακών στις διεθνείς αγορές «πήρε την ανηφόρα».

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι εντός ρωσικών συνόρων η κατανάλωση δημητριακών φθάνει και τους 78 εκατομμύρια τόνους. Σχετικά διευκρινίστηκε ότι υπάρχουν «στρατηγικά» αποθεματικά του είδους, που ανέρχονται στα 9,5 εκατομμύρια τόνους, αλλά και περισσεύματα από την περσινή σοδειά, που αγγίζουν περίπου τα 21 εκατομμύρια τόνους. Αποσαφηνίστηκε ότι «το επίσημο εμπάργκο εξαγωγών δημητριακών δεν πρόκειται να αρθεί σύντομα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου