Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010




ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ


Η σύγχρονη διατροφή δυστυχώς παρέχει στον άνθρωπο περισσότερο αλάτι από όσο του είναι απαραίτητο. 
Μία συνήθης προτροπή διαιτολόγων-διατροφολόγων αλλά και γιατρών είναι να μειώσουμε το αλάτι που προσλαμβάνουμε καθημερινά, ειδικά σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση). 



Αρκεί όμως να μειώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε το φαγητό; Αρκεί να πετάξουμε την αλατιέρα από το τραπέζι; 



Δυστυχώς όχι, γιατί το αλάτι βρίσκεται "κρυμμένο" σε διάφορες τροφές. Οπότε το ερώτημα είναι ποιες είναι οι τροφές αυτές που είναι πλούσιες σε αλάτι ώστε να τις αποφεύγουμε; 









Εδώ να σημειωθεί ότι όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού. Παρακάτω βλέπουμε τροφές που περιέχουν αυξημένα επίπεδα αλατιού. 





Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
Αλλαντικά κάθε λογής
Φαγητά από κονσέρβες
Παστά κάθε λογής πχ ψάρια
Προμαγειρευμένα φαγητά
έτοιμες σούπες πχ σούπες σε σκόνη
Πίκλες
Έτοιμες σάλτσες πχ κέτσαπ, Woscestershire, Τeriyaki κλπ
Αλατισμένες ελιές
κύβοι λαχανικών και ζωμού κρέατος
αλατισμένος τοματοχυμός
φαγητά σε ταβέρνες/εστιατόρια/καντίνες κλπ
Τυριά, ειδικά τα αλοιφώμενα
Junk food πχ πατατάκια, γαριδάκια, ποπ κορν, μπέργκερ κλπ
βούτυρο




ΠΗΓΗ thematadiatrofis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου