Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010

ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Το καφεόδεντρο (Coffea) ανήκει στήν τάξη των δικοτυλίδονων που με τη σειρά τους ανήκουν στα φανερόγαμα. Αποτελείται από διάφορα είδη, μα τα απολύτως πιο διαδεδομένα είναι η Arabica και η Robusta (Canephora). Το καφεόδεντρο είναι αειθαλής κορμώδης θάμνος που μπορεί να φθάσει τα δέκα μέτρα ύψος και είναι διαδεδομένο σε όλες τις τροπικές περιοχές. Αυτό που κοινώς αποκαλούμε “κόκκο καφέ” δεν είναι άλλο από τον ένα από τους δύο καρπούς που περιέχονται στο φρούτο του δέντρου, ένα κεράσι κόκκινου χρώματος(τη δρύπη).

Προερχόμενη από τις ορεινές περιοχές της Αιθιοπίας, η Arabica είναι ο πολυτιμότερος τύπος καφεόδεντρου και αντιπροσωπεύει το 75% ολόκληρης της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Η ποικιλία αυτή έχει μια γεμάτη γεύση, ελαφρώς όξινη και συχνά παρουσιάζει “σοκολατοειδείς” αποχρώσεις. Το άρωμά της είναι έντονο και η κρέμα της έχει το χρώμα του φουντουκιού που τείνει στο κοκκινωπό με μια ευχάριστη νότα πικράδας. Η Arabica είναι πολύ ευαίσθητη στη ζέστη και την υγρασία: αναπτύσεται σε υψόμετρο από 900 εως 2000 μέτρα, όμως όσο μεγαλύτερο το υψόμετρο των καλλιεργειών τόσο καλύτερες θα είναι οι οργανοληπτικές ιδιότητες του ψημένου κόκκου. Ο κόκκος Arabica καφέ έχει σχήμα μακρόστενο, με μια αυλάκωση σχήματος S, χρώμα πράσινο (περισσότερο ή λιγότερο έντονο) με γαλάζιες αποχρώσεις: η ποσότητα καφείνης ποικίλει από 1,2% ως 1,7%

H Robusta, όπως λέει και το όνομά της, αντέχει στο ζεστό κλίμα και στα παράσσιτα. Διαδεδομένη στα τροπικά πεδινά, αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 200 ως 600 μέτρα. Ο καφές από Robusta είναι πιο “ακανθώδης”, λιγότερο αρωματικός και πιο πικρός, και με μια καφετί κρέμα που τείνει στο γκρί. Ο κόκκος είναι πιο στρογγυλός, με ευθεία αυλάκωση, χρώμα πράσινο με γκρί αποχρώσεις: το περιεχόμενο σε καφείνη είναι μεγαλύτερο ανάμεσα σε 1,6% και 3,2%.

ΠΗΓΗ www.attibassi.it/gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου