Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ


Όταν τελειώσει η φάση εξαγωγής του σπόρου έχουμε πλεόν φθάσει στον πράσινο καφέ: πρέπει να περάσει από διαλογή, χειρωνακτικά ή μηχανικά, ώστε να απομακρυνθούν οι υπερβολικά ώριμοι κόκκοι ή εκείνοι που έχουν αρχίσει τη ζύμωση. Σ' αυτό το σημείο ο καφές κατατάσσεται σύμφωνα με διάφορα χαρακτηριστικά.


Διαλογή


Ο πράσινος καφές ταξινομείται σύμφωνα με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:


1) Παραγωγός χώρα
2) Μέθοδος επεξεργασίας
3) Χρονιά συγκομιδής
4) Βοτανολογική ποικιλία
5) Αριθμός ελαττωμάτων και καθαρότητα
6) Σχήμα και μέγεθος των κόκκων
7) Χρώμα
8) Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (συνήθως αναφέρονται μόνο στους Βραζιλιάνικους καφέδες)
Ο αριθμός ελαττωμάτων και η καθαρότητα κανονικά υπολογίζονται μόνο για την Αραβική ποικιλία, και αυτός ο υπολογισμός εξετάζει τους ελαττωματικούς κόκκους και την καθαρότητα σε δύο τρίτα της λίμπρας(σχεδόν 300 γραμμάρια)
Όταν διαλεχθεί και ταξινομηθεί, ο καφές αποθηκεύεται σε περιβάλλον με υγρασία κάτω από 50%. Το προιόν τοποθετείται μέσα σε σακιά από γιούτα ή σίζαλ και ο καφές, σ'αυτό το σημείο, έχει υγρασία γύρω στο 11-12%


ΠΗΓΗ www.attibassi.it/gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου