Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2010

Αύξηση της θερμοκρασίας απειλεί τις σοδειές του ρυζιού


Η σημερινή ισορροπία παραγωγής ρυζιού, σημαντικότερη παγκόσμια συγκομιδή για την επάρκεια τροφής και την αντιμετώπιση της φτώχειας, θα ανατραπεί, καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται στις ρυζοκαλλιεργητικές περιοχές, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη διεθνούς ομάδας επιστημόνων.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) και συνοψίζει τα συμπεράσματα ύστερα από 6 χρόνια ερευνών σε 227 αρδευόμενες ρυζοκαλλιέργειες έξι χωρών στην Ασία, όπου καλλιεργείται το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού.
ImageΟι επιστήμονες εντόπισαν ενδείξεις ως προς τις συνέπειες της αναμενόμενης αύξησης της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια, συμπεραίνοντας ότι θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη των καλλιεργειών. Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία 25ετία, με την κλιματική αλλαγή, έχει ήδη μειωθεί ο ρυθμός παραγωγής ρυζιού σε ποσοστό 10-20% σε διάφορες περιοχές.
Επιπλέον, «όταν η ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία αυξάνεται ή όταν οι νύχτες είναι πιο ζεστές, η απόδοση της καλλιέργειας του ρυζιού μειώνεται», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ζάροντ Γουέλς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρώτη έρευνα που καταπιάνεται με το ζήτημα των μέγιστων και ελάχιστων θερμοκρασιών σε αρδευόμενες καλλιέργειες ρυζιού, σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας και μάλιστα σε πραγματικές και όχι εργαστηριακές συνθήκες.
Υπολογίζεται ότι περί τα 3 δις άνθρωποι τρώνε καθημερινά ρύζι. Από αυτούς, τα 600 εκατ. ανήκουν στους φτωχότερους και πιο υποσιτισμένους πληθυσμούς της Ασίας, οι οποίοι εξαρτώνται από το ρύζι ως βασικό τους είδος διατροφής. Μία μείωση της παραγωγής ρυζιού θα σημάνει την υπαγωγή εκατομμυρίων ανθρώπων σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας και πείνας.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι πρέπει επειγόντως να τροποποιηθούν οι μέθοδοι καλλιέργειας ρυζιού, προκειμένου να αντέξει η παραγωγή στα ίδια επίπεδα και τα επόμενα χρόνια, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη όσο προχωράμε προς το 2050 θα είναι δραματική.


πηγή: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου