Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010


Από κοντά στις διεθνείς εξελίξεις και το ελληνικό σιτάρι


Με επιφύλαξη παρακολουθεί η αγορά τις εξελίξεις στα σιτηρά, μετά τις καταστροφές που έπληξαν και πλήττουν χώρες όπως τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Καζακστάν, τον Καναδά και το Πακιστάν.
Μόνο στη Ρωσία, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της υγρασίας, έχει καταστραφεί το 1/5 της σοδειάς δημητριακών, που αντιστοιχεί σε έκταση περίπου ίση με της Πορτογαλίας, όπως πιστοποίησε το Μετεωρολογικό κέντρο "Fobos" και το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας.
Η πρόσφατη απόφαση απαγόρευσης εξαγωγής σιτηρών μέχρι το τέλος του χρόνου, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν αυτή που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, ενεργοποίησε το διεθνές κερδοσκοπικό κατεστημένο και οδήγησε σε κάθετα ανοδική πορεία τις τιμές των σιτηρών.
Image

Από κοντά στις εξελίξεις η Ελλάδα
Να ξεκαθαρίσει το τοπίο περιμένουν οι Έλληνες παραγωγοί, εν αναμονή των διεθνών εξελίξεων και της ανόδου στην τιμή των σιτηρών. Για το θέμα της διάθεσης σιτηρών, οι ίδιοι φαίνεται πως τηρούν στάση αναμονής –τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου- περιμένοντας τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων και τη στάση που θα κρατήσουν μεγάλες χώρες παραγωγοί, όπως η Ρωσία.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αποθέματα σκληρού σιταριού, αυτά υπερκαλύπτουν τις φετινές ανάγκες, ωστόσο, οι ποσότητες αυτές θα πρέπει να διασφαλιστούν προκειμένου να μην υπάρχει έλλειψη στο μέλλον




ΠΗΓΗ: www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου