Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕΤο γεγονός οτι το δέντρο ανθίζει και παράγει τους καρπούς του σύμφωνα με τις βροχοπτώσεις, επιδρά έντονα στην μέθοδο συγκομιδής των ώριμων καρπών. Οι δυο μέθοδοι είναι:
Picking
Stripping


To picking είναι πιο ακριβό γιατί είναι αποκλειστικά χειρωνακτική εργασία. Τα ώριμα κεράσια διαλέγονται προσεκτικά απευθείας απ'το δέντρο άρα οι εργάτες της συγκομιδής είναι αναγκασμένοι να ελέγχουν τα δέντρα περισσότερες φορές την εβδομάδα.Η μέθοδος του stripping είναι πιο “σκληρή” για το δέντρο διότι απαιτεί να περάσει το κλαδί με τους καρπούς ανάμεσα από τα δάχτυλα του χεριού και να τραβηχτεί με δύναμη. Με αυτόν τον τρόπο μαζεύεται ό,τι υπάρχει πάνω στο κλαδί: από τα ώριμα κεράσια, τα άγουρα, τα σάπια, μέχρι και τα φύλλα του δέντρου. Η ποιότητα της συγκομιδής με αυτή την πρακτική είναι κατώτερη από εκείνη που μπορούμε να έχουμε με το picking.


Αναλόγως με την προτιμούμενη μέθοδο, υπάρχουν επιπτώσεις στην τελική γεύση του καφέ : με το picking οι κόκκοι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ωρίμανσης, ενώ με το stripping η παρουσία καρπών σε διαφορετικό στάδιο ωρίμανσης θέτει το τελικό προιόν στον κίνδυνο χειρότερων αποτελεσμάτων. Αν υπάρχουν άγουροι καρποί ο καφές θα καταλήξει πιο πικρός και πιο στυφός. Τα τελευταία χρόνια η συγκομιδή αυτοματοποιήθηκε με μηχανές σε ορισμένες επίπεδες φυτείες, όμως το ποιοτικό αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με αυτό του stripping, με επιπρόσθετο κίνδυνο ζημιών και μάλιστα όχι μικρών για τα δέντρα.


ΠΗΓΗ www.attibassi.it/gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου